За ЧНГ: МВР подхлъзна служителите за увеличението на заплатите

Юлиан Христов 09 януари 2018 в 14:17 12615 3

За ЧНГ: МВР подхлъзна служителите за увеличението на заплатите

Снимка Нова тв

Очакваното разпределение на отделените средства за по-високи заплати в МВР ще се случи по едноличното решение на министъра на вътрешните работи, а не както беше договорено на съвета за социално сътрудничество в края на миналата година.

Това става ясно от обнародваната наредба за размера на основните месечни възнаграждения в МВР. Според нея средствата няма да бъдат разпределени по равно, както се договориха синдикатите и МВР.

Най-малко ще бъде увеличението на заплатите на най-ниските нива при униформените. От инспектор нагоре ще получават по 30 лв. на калпак.

Най-голямо ще е увеличението на държавните служители по Закона за МВР. Те ще получат по 55 лв. отгоре. Следват назначените служители по трудови правоотношения, които ще вземат по 52 лв. отгоре. 

Държавните служители в МВР, назначени по Закона за държавния служител, отсъстват от списъка.

В края на миналата година по настояване на зам.-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов беше изготвена декларация, под която той и синдикатите се подписаха под идеята допълнителните 55 млн. лв., отпуснати на МВР за тази година за заплати, да бъдат разпределени по равно между всички служители в системата. Въпреки, че документът беше изготвен по настояване на Балабанов, който обясни, че ще може да го "размахва пред камерите", ако синдикатите се отметнат от договорката, сега се оказва, че ръководството на МВР е сменило мнението си по време на коледните и новогодишни празници.

В същото време синдикатите са категорични, че отпуснатите 55 млн. лв. са крайно недостатъчни за исканото 15-процентно увеличение на заплатите. 

По тази причина Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обявиха, че продължават с протестните си действия. Те ще посрещат делегатите на европредседателството с огромни плакати, на които са посочили, че българските полицаи са най-ниско платените в Европейския съюз. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

3

Валери Иванов

11.01 2018 в 09:57

Не трябва на всички по равно. Тези с най-малки заплати трябва да получат повече. Ако приемем, че 15% трябва да получат всички тогава този , който получава 2000 лв. трябва да получи 300 лв. увеличение. По този начин се увеличава разликата между най-ниската и най-високата заплата. И в бъдеще увеличенията на заплатите трябва да бъдат с по-голям процент за ниските заплати. Това е справедливо.

29585

2

Izalina

09.01 2018 в 16:02

С други думи, именно полевия състав, от който обществото очаква най-много адекватност, получава отново най-нисък стимул изобщо да промени начина си на работа.

Началничетата вероятно ще почнат просто да изискват повече от подопечните си, какво обаче ще получат ми е интересно.

Поредната антиреформа.

6947

1

theprofet

09.01 2018 в 14:49

Колко престъпника заловиха?
За джобене на тийнейджъри в метрото, 340$ са дори прекалено висока заплата!