Вътрешният министър е притеснен как ще се охранява председателството

За полицаи масово се явявали "недостатъчно качествени" кандидати, по-високи заплати ще има от догодина

Юлиан Христов 29 юни 2017 в 15:09 5524 0

Вътрешният министър е притеснен как ще се охранява председателството

За да бъдат увеличени заплатите на полицаите най-силният аргумент е предстоящото председателство на Съвета на ЕС. По този начин вътрешният министър Валентин Радев ще опита да убеди финансовия министър и премиера за увеличението на заплатите на полицаите. 

По-рано днес стана ясно, че по тази тема синдикатите и МВР не са постигнали съгласие, като на 5 юли се очаква да се проведе голям протест на служители от цялата страна. 

След срещата Радев каза, че не е оптимист по отношение на заплатите за тази година. Според него по-вероятно е увеличението да стане с новия бюджет. 

"Няма как септември месец да обсъждаме стария бюджет. Нещо черезвичайно ли се е случило?", каза Радев на брифинг в МВР. Той все пак посочи, че председателството "идва със страшна сила, и там нещо трябва да се направи". 

Министърът каза също, че на дневен ред остава проблемът с недостига на полицаи, но това не зависело само от заплащането. По думите му роля играело и "качеството" на кандидатите. 

"Но всички сме съгласни, че тези, които са на терен, не са достатъчни, тъй като не намираме достатъчно кандидати. Когато обявим конкурси, се оказва, че те не са достатъчно качествени. Тестът за интелигентност е една от причините, каза той. Това води до образование, където трябва да се дават пари и кръгът се затваря", обясни Радев.

Той каза, че със синдикатите са се разбрали по всички теми. За неосигуреното облекло за последните 6 години е взето бързо решение и в момента вървят законодателни промени, така че близо 30 млн. лв. да бъдат дадени на служителите, които през годините са си купували униформи със собствени средство. Радев обясни, че решението на проблема с дрехите е бил решен, но не под натиск от синдикатите.  

Радев каза, че предупредил синдикатите да няма "заиграване с партиите", защото лесно щели да бъдат употребени. Той обясни, че има предвид среща на профсъюзите с лидера на БСП Корнелия Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!