Андрей Райчев: ДПС винаги е било враг на Турция

Бойко Борисов се готви за президент през 2016 г.

OFFNews 15 септември 2014 в 18:44 7939 11

Андрей Райчев.
Андрей Райчев.

Република Турция никога не е могла да постига свои политически цели през ДПС. Доган е едно от малкото неща, които са се опънали на Ердоган и той не е могъл да ги преодолее, заяви Андрей Райчев пред БНР.

"Епохата Доган за ДПС е като Осман Пазвантоглу, видинския паша, който отдели преди над 200 години парче от османската държава като квази-държава. Тя не получава политическо признание, но във военно положение е достатъчно силна, за да убива няколко похода на султана. Доган беше съвсем отчетливо анти Република Турция и никога не е допускал Анкара да се бърка по какъвто и да било начин, а когато тя се е опитвала, е било с чисто силови действия", обясни социологът.

Той изтъкна, че при избора на Ердоган за президент из много градове на Балканите извън Турция има радостни манифестации, шествия на мюсюлманите. Единствено в София не се случва такова нещо.

В тази връзка Райчев определи срещата между Местан и Ердоган като мирен договор, а не предаване.

ДПС просто си оправя отношенията със Запада. Според мен те оценяват политиката на Путин като безперспективна. Искат да сключат договор, докато тежат нещо, категоричен е той.

Социологът е на мнение, че ДПС смята да остане официално извън властта на следващите избори, защото е заплашена от сатанизация. Според него тя вече е сатанизирана в съзнанието на повечето българи, но все още няма открити политически действия срещу нея.

"ДПС се стреми да не влезе във властта, но и да не загуби позиции. Ще искат само влияние, но не и власт, което ще ги направи удобен коалиционен партньор без много претенции", предвиди Райчев.

Той смята, че дългосрочните планове на Борисов са да стане президент на изборите през 2016 г. - заради което на предстоящите най-вероятно ще му е по-удобна коалиция. Една от коалиционните възможности е именно мълчаливата подкрепа на Движението за права и свободи.

Другите варианти са ГЕРБ да получи самостоятелно 121 депутати, което е много малко вероятно, или да се коалира с БСП, което според социолога е най-разумното, но трудно обяснимо за избирателите и съпартийците решение.

Последният вариант е коалиция с Реформаторския блок, което Райчев определи като "главоболна работа", защото "това са 5 партии, групирани в 2 големи групи, с различни виждания, различни интереси и при всяко нещо ще друса. Вие как си ги представяте като коалиционен партньор?", попита той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!