Ако изборите бяха днес: Пет партии в парламента, “Атака” извън управлението

OFFNews 17 ноември 2013 в 15:02 10908 39

Народно събрание
Народно събрание

 

Пет политически сили биха влезли в управлението, ако изборите бяха днес, като в това число не влиза “Атака”. Това става ясно от изследване на обществените и политическите нагласи, проведено от Института за модерна политика, цитирано от БГНЕС.

БСП и ГЕРБ биха получили по 26,2% от вота при 60,6% гласуващи. Реформаторският блок се нарежда на второ място с 8,2%, а ДПС остават трети с 8,1% избиратели. Според изследването в парламента щяха да влязат още “България без цензура” в съюз с ВМРО с 6,1% от вота.

Проучването е проведено между 1 и 10 ноември, като е реализирана национална извадка на пълнолетното население. В изследването са участвали 1022 души.

При последните изследвания с малка преднина пред ГЕРБ се нареждаше БСП. Сега обаче позициите са напълно изравнение, което се дължи на спада в доверието към БСП, коментират специалистите. Основният фактор, допринесъл за това, е корупционният скандал с Христо Бисеров.

В управлението не би влязла партия “Атака”, която е получила 1,3% от вота според изследването.

В парламента щяха да са представени две партии, които не получиха депутатски места на последните избори – Реформаторският блок и ВМРО в коалиция с “България без цензура” на Николай Бареков.

НФСБ е получила подкрепата на 1,9% от избирателите, движение “Модерна България” – 0,9%, а партията на Светльо Витков “Глас народен” – 0,8% от гласовете.

54,1% от българите подкрепят окупацията на Ректората на Софийския университет. 35,5% от хората пък са заявили, че не подкрепят действията на окупаторите.

Друг въпрос, на който е трябвало да отговорят анкетираните, е дали според тях президентът Росен Плевнелиев изпълнява ролята си на обединител на нацията. 51,2% от участниците в изследването са посочили отговор “Не”, а 42,8% - “Да”. 6 на сто пък са посочили, че не могат да преценят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика