„Алфа Рисърч“: 78% от българите искат предсрочни избори

Елица Мартинова Последна промяна на 04 ноември 2013 в 12:21 7332 35

Тарнспарнат
Тарнспарнат "Оставка". Снимка: occupysu.org

 

Българското общество тръгва по спиралата на институционален и политически срив. Понижава се рейтингът дори на институциите, ползвали се с одобрение. Намалява подкрепата за основни политически сили. Нараства убедеността, че най-добрият изход от настоящата ситуация са предсрочните парламентарни избори.

Това са част от изводите на социологическата агенция „Алфа Рисърч“, направени след редовното национално представително проучване за месец октомври.

Изследването показва, че 78% от анкетираните желаят предсрочни избори.

Данните отчитат известна динамика в подкрепата за двете основни партии - БСП и ГЕРБ, като бившите управляващи настигат левицата. Ако изборите бяха днес, социалистите щяха да получат 16,9% от гласовете. След тях, с минимална разлика, се нареждат ГЕРБ с 16,5%.

Реформаторският блок запазва третата си позиция, но сред симпатизантите му се наблюдава известна демобилизация. Потенциалната изборна коалиция между седемте партии би донесъл резултат от 6,4% на евентуални парламентарни избори, сочи изследването.

По традиция ДПС запазва устойчиви нива на подкрепа от 6,1%.

Националистите на Волен Сидеров успяват да възвърнат част от доверието към партията си и от 1,6% през септември през октомври получават подкрепата на 3% от анкетираните.

Доверието към правителството е паднало до 19%, а неодобрение към кабинета изразяват близо половината от запитаните – 49%.

Одобрението към Премиерът Орешарски също бележи спад. През септември той се е ползвал с доверието на 30% от анкетираните.

„В момента, с 24% положителни и 48% отрицателни оценки, действащият премиер има по-ниска популярност от своя предшественик Бойко Борисов в края на неговия мандат“, отбелязват от „Алфа Рисърч“.

Един от факторите, който допринася за срива в доверието към правителството, е решението, с което парламентът възложи на кабинета да удължи мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци. Според социолозите българските граждани разчитат действията на Народното събрание като опит за бламиране на Министерски съвет.

30% от анкетираните считат, че удължаването на мораториума е израз на принципна позиция, която защитава българските интереси. 62% са на мнение, че решението е продиктувано от партийни интереси.

Самото Народно събрание също реализира критичните 11% подкрепа през октомври.

Президентът събира еднакъв процент доверие и неодобрение – 26%.

Критично нисък е дялът на хората, които имат доверие в Конституционния съд. Социолозите отбелязват, че след решението за депутатското място на Делян Пеевски магистратите там получават едва 12% одобрение.

Вчера социолозите от "Алфа Рисърч" оповестиха онази част на изследването си, която касае студентските протести. От данните става ясно, че 60% от анкетираните подкрепят демонстрацията на младежите.

"Одобрението за протестите доминира във всички типове населени места, като относително по-високо е в столицата и малките градове (64-67%), а малко по-ниско (59-56%)”, е заключението на агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.11 2013 в 21:49

Казйер пастърма,

занчи DID е "платен червен трол", а ти какъв си бе боклук долен. Всеки който ви доказва що за талибани тъпи сте е трол нали. То бива, бива тепигьозлък бива, ама това вашето минава всички граници плужеци миризливи долни.

04.11 2013 в 21:44

Казйер пастърма,

ГЕРБ спечели, ама и с Костебродските бюлетини. Това ясно ли ти е тъпанарино?

04.11 2013 в 20:46

Balkaanalski,

ти си толкова тъп олигофрен, че изобщо не те броя в калабалъка. Кой си ти бе плюнко сополива?

04.11 2013 в 17:03

Що не ги вадиш от тези, които "подкрепят" това окупационно правителство?!!

04.11 2013 в 17:00

Ех, spirit, ама много си изпаднал покрай тоя spirit ( Ооп, прощавай за англицизма ;) ) - а знайно е - С водкой - не шутят!!! Между другото, не се притеснявай да "слагаш" и ти английски изрази, понеже явно ти се отдава - по изключение казваш нещо точно. Бъди спокоен, няма да те помислим за гербераст! :)

04.11 2013 в 16:53

ЕХААА, ТОВА Е ВЪРХЪТ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПРОПАГАНДА :-) ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ВЕДНАГА ИЛИ ПРЕЗ МАЙ (КОЕТО ВЕЧЕ ИЗГЛЕЖДА ПО-РЕАЛИСТИЧНО ПРЕДВИД ТЕХНОЛОГИЧНОТО ВРЕМЕ ЗА ТЯХ), СА ОБЩО 39% + 39%, КОЕТО ПРАВИ 78%, АКО НЕ ГРЕША В ТАЗИ ПРОСТА АРИТМЕТИКА!!!

04.11 2013 в 16:39

КУРЕКтора и Професора са ми конкуренция, но вярвам в успеха си!
След контрапротеста свободна ли си ?

04.11 2013 в 16:37

И още нещо... 78% искат предсрочни избори... 40% заявават, че няма да гласуват => Следователно едни 18% искат предсрочни избори, на които НЯМА да гласуват.
Хорааааааааааа, леко с тая злоба и омраза, че всички (които се интересуваме и ни дреме, де) ще изперкаме...

04.11 2013 в 16:33

Прав си, но за съжаление простият народ търси месия от години, а Дудука може да си позволи да финансира народната любов :-( НЕ НА КОМУНЯГИТЕ, ОБРЪЧИТЕ ОТ ФИРМИ (ДОГАН), БОЛНИЯТ ЛИДЕРОВ, ГРОБ И ДУДУКА!!!

04.11 2013 в 16:32

Balkaanalski, знам си аз, че не можеш да дишаш без мен :D
Дали Йончев ще се престраши пак да те съобщи кой от всичките ми ухажори си? :)

Кайзер, не вЕрвам на никоя от нашите агенции. Те не са агенции за социологически проучвания, а за социологически внушения.