"Сова харис": 99 депутати за БСП, 89 за ГЕРБ

OFFNews Последна промяна на 31 октомври 2013 в 07:49 7706 43

Васил Тончев СНИМКА: БГНЕС
Васил Тончев СНИМКА: БГНЕС

Ако имаше избори днес, БСП би получила 99 депутатски мандата, а ГЕРБ 89. Реформаторският блок щеше да има 17 народни представители, а партията на Николай Бареков - 11, а ДПС - 24.

Това показва социологическо проучване на "Сова Харис", публикувано във вестник "Преса".

Според данните подкрепата за ГЕРБ като партия, изгубила изпълнителна власт, намалява. 

При по-висока активност на едни евентуални нови избори преднината на БСП ще се увеличи, коментиура социологът Васил Тончев от "Сова харис".

Подкрепата за социалистите в момента е сравнима може би с победата от 1994. Заслуга затова имат анти-ГЕРБ настроенията, които правят и възможна консолидацията на това абсурдно мнозинство в парламента. На този етап действията на Бойко Борисов успяват да решат най-важната за партията му задача - да удържат лидерството в дясното политическо пространство, подчертава Тончев.

Пробив в статуквото засега вещае развитието на две нови формации - Реформаторският блок и България без цензура.

 По въпроса за предсрочни парламентарни избори обществото е разделено на четири. Под една четвърт искат изборите да се проведат незабавно. Над една четвърт да се проведат заедно с европейските. Около една четвърт искат правителството да изпълни мандата си и малко под една четвърт нямат мнение. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.11 2013 в 11:08

Според мен е абсурдно да се надяваме, че с едни избори ще се промени статукво, градено от 60 години и то градено с всички ресурси на властта, парите и влиянието. Оттук нататък какво се получава - мисленето само до това кой ще дойде на власт следващите избори ни вкарва в един порочен кръг да избираме "по-малкото зло", което всъщност не е въобще по-малко. Така всъщност просто затвърждаваме наложената ни система.

Какво обаче ми прави впечатление на мен и бих искал да го споделя? Повечето хора, с които си говорих на последните избори или не бяха гласували, защото "моя глас няма да промени нищо" или бяха гласували за някоя " голяма партия", защото "аз харесвам еди кои си ама те нямат шанс да влязат в парламента.

Към първите - хора, вие сериозно ли? На последните избори са гласували грубо половината от българския народ. Мислите ли, че другата половина, в която сте и вие "няма да промени нищо"?

Към вторите - животът върви в правилната, макар и нелесна посока, когато имаме и отстояваме принципите, вярванията и ценностите си дори когато не виждаме рационален, краткосрочен смисъл в това. Затова се нарича вяра, затова нашите деди са запазили вярата си, не защото са си правили сметки али е по-изгодно да заговорят на турски и да изберат исляма.

Една партия може да бъде фактор дори и да не е в парламента. Една новосъздадена партия има нужда т подкрепа дори и да не прескочи границата. Така тя ще има силите да продължи и на следващите избори вече да бъде фактор. Не е подлъгвайте по манипулациите и лъжите на платените дрънкачи, които ви убеждават, че гласа ви се разпилява и отива напразно, когато гласувате за малките партии!

31.10 2013 в 19:31

Всъщност, мислех, че е дъвка „Идеал”. ;)

31.10 2013 в 18:53

И коя ми била, че не се сещам нещо?! Орбит ли, тъмно син драже?

31.10 2013 в 17:31

Само по 30 ст. ли плаща ГЕРБ на Укупаторите и протестиращите пред МС? На минута, на час, как? Нещо малко ми се струва, ама пък от своя страна обяснява защо не е по-масова агитката на активните милиционерски мероприятия на ГЕРБ. Ясно, откакто не са във властта, черната каса на тази партия сериозно е намаляла.

31.10 2013 в 17:22

БСП много ги е страх от нови избори, но сами си го направиха.

31.10 2013 в 16:40

Най-вероятно в процентите на БСП, ДПС и Бюрека са калкулирани данните и от манипулирания/купения ромски вот.

31.10 2013 в 16:26

За кого по-точно е добра, лили?

31.10 2013 в 15:57

Да, Агент Дейл Купър, ситуацията много напомня Туин Пийкс. Бъди здрав и да се пазим от Боб!

31.10 2013 в 15:10

Преди два дни гледах шоуто на Слави заради участието на Реформаторския блок иначе не го гледам. Останах изумен от политическото късогледие на всички „лидери“ Всеки плю по ГЕРБ, никой не спомена че злото за България е БСП/ДПС. Никой не спомена, че преди всичко трябва да се гласуват лустрационни закони за да се освободим от агентите и пионките им в политиката.
Как РБ ще промени системата и ще поведе България по пътя на демокрацията, реда и морала? Сами, с 10-20 депутата? Няма начин. Това може да стане само заедно с ГЕРБ. Да престанат да отнемат гласове от ГЕРБ и да ги препращат към БСП. В Гладна България избирателите се насочват към популистите като Станишев и Местан. Проявете разум и се разберете с ГЕБР. Предложете и подпишете меморандум за всеобщи действия. Ако ГЕРБ или вие се отделите, народа ще ви коригира. ЗАЕДНО, ЗАЕДНО, ЗАЕДНО

31.10 2013 в 14:42

Ами! Хич даже и не съм го мислил. Само припомням една стара мъдрост, която днес май ни е особено необходима. Поздрав! :)