Агенцията за българите в чужбина с ново име и нов принципал: Теодора Генчовска

Александра Маркарян 07 март 2022 в 15:34 3660 2

Теодора Генчовска

Снимка БТА/Цветомир Петров

Теодора Генчовска, министър на външните работи

Държавната агенция за българите в чужбина към Министерския съвет да се преобразува в Изпълнителна агенция за българите в чужбина към министъра на външните работи. Това предлага външният ни министър Теодора Генчовска с проект за промени в правителствено постановление, който е внесла за обществено обсъждане.

При одобрението им агенцията вече ще има не председател, а изпълнителен директор. Ще го назначава не премиерът, а външният министър след съгласуване с министър-председателя. Числеността ще остане 25 щатни бройки. Агенцията ще е второстепенен разпоредител с бюджетни средства към бюджета на МВнР.

Агенцията за българите в чужбина към МС е преобразувана в държавна през 2000 г. Тя координира провеждането на държавната политика по отношение на сънародниците ни зад граница. Председателят ù: ръководи, координира и контролира провеждането на държавната политика по отношение на българските общности извън Република България; разработва съвместно с органите на изпълнителната власт държавната политика за българските общности извън Република България; разработва и участва в обсъждането на проекти на нормативни актове; участва в подготовката на сключването на международни договори.

В мотивите си министър Генчовска посочва, че в правомощията на външния министър са да ръководи, координира и контролира българската държавна политика в отношенията ù с други държави; да предлага на МС проекти на нормативни актове в областта на външната политика; да защитава правата и интересите на държавата и българските граждани и юридически лица в чужбина и правата и свободите на хората от българските общности зад граница. Същевременно председателят на ДАБЧ няма право самостоятелно да предлага актове за разглеждане в МС и ролята му във формирането на политика е ограничена.

"С оглед на така определените правомощия, които не предвиждат разработване на политика, а само участие в нейното провеждане се предлага агенцията да бъде преобразувана в администрация към министъра на външните работи, която да актуализира и провежда държавната политика по отношение на българските общности и техните организации извън Република България; да събира, анализира и съхранява информацията за българските общности извън Република България; да създаде и води електронния регистър с данни за лицата, за които Консултативният съвет към агенцията е установявал български произход; да удостоверява български произход по реда и при условията, определени със Закона за чужденците в Република България и правилника за неговото прилагане", пише министър Генчовска.

"Преобразуването е обусловено и от обстоятелството, че дейности по провеждането на държавната политика по въпросите на българските общности зад граница и към настоящия момент се изпълняват не само от агенцията, но и от дирекции "Двустранно европейско сътрудничество", "Югоизточна Европа", "Източна Европа и Централна Азия", "Америка", "Близък изток и Африка" и "Азия, Австралия и Океания" на МВнР", допълва тя.

Предвижда се активите и пасивите на ДАБЧ, архивът и другите ù права и задължения да преминат към изпълнителната агенция.

Договорите със служителите няма да се прекратят заради преобразуването.

Наред с промяната в постановлението, Генчовска внася за обсъждане и проект на нов устройствен правилник на агенцията. Той определя следните ù функции:

1. участва в разработването, актуализирането и провеждането на държавната политика по отношение на българските общности и техните организации извън Република България;

2. осъществява непрекъснато сътрудничество с българските общности в чужбина и оказва необходимото съдействие за подкрепа на организации на българите извън Република България за съхраняване и развитие на българската езикова, културна и религиозна традиция;

3. събира, анализа и съхранява информацията за българските общности извън Република България;

4. създава и води електронен регистър с данни за лицата, за които Консултативният съвет към агенцията е установявал български произход;

5. удостоверява български произход по ред и при условия, определени със Закона за чужденците в Република България и правилника за неговото прилагане.

Изпълнителният директор ще ръководи агенцията, ще участва в разработването на държавната политика за българските общности зад граница и на проекти на нормативни актове за агенцията. Той ще представлява държавата в международни организации и програми, ще подготвя и сключва международни договори, ще ръководи и контролира събирането, анализа, съхраняването и използването на информацията за българските общности. В правомощията му ще е да координира работата на агенцията по сътрудничеството със Светия синод и другите вероизповедания, ще организира издателска и информационна дейност, ще сключва договори, ще възлага обществени поръчки. Той ще назначава и уволнява държавните служители в агенцията, ще носи отговорност за финансовото управление.

Ще съгласува работата на агенцията с министъра на външните работи и ще му представя периодични и годишни отчети за бюджета. Той ще управлява имуществото на агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

2

Bace7

07.03 2022 в 16:26

Таман си мислех, че от Чехъла по-долно няма...и като мишки в хамбара се нарои ново котило омерзяващи България вредители, подмушени ни незнайно от кое посолство. Тая лелка като невзрачна и неспособна, очевидно е излишна и вредяща на държавата ни...познавам редица умни, честни, даровити хора с ораторски способности...не могат да помиришат власт. Вместо това сричащи илитерати и всякакъв род бездарни юроди, които дори не могат да прочетат на листа каквото са им написали суфльорите. Е, срам ме е!

-3300

1

bgp

07.03 2022 в 15:53

Съжалявам , .... но много грозна жена са ни избрали тошковците да ни представлява пред Света !!

Гримирайте я малко , постегнете я ....... стига толкова , 12 години ПРОСТАКА борисов беше Бай Ганьо българският
премиер на европейската сцена , ...... стига ..... пуснете заместничката и ..... тя е представителна !!!