Адвокатът на Цветанов: Съдът прави политически коментар

OFFNews 10 февруари 2015 в 08:56 4151 2

Адвокатът на Цветанов: Съдът прави политически коментар

Мотивите на Софийския апелативен съд (САС), с които той потвърждава 4-годишната присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, приличат по-скоро на едно политическо афиширане. Това заяви пред bTV адвокатът му Менко Менков.

Вторият човек в ГЕРБ получи 4 години затвор заради отказа му да подпише СРС-та, с които е трябвало да бъде подслушван бившия шеф на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

Според Менков на клиента му не е бил осигурен безпристрастен процес на първа инстанция, а при обжалването всички доказателствени искания на защитата са били отхвърлени без изключение.

По отношение на усещането за „всесилност и всепозволеност”, което САС открива в действията на ексминистъра, Меннков коментира: „Изключително притеснителни са мотивите в тази посока, защото те приличат по-скоро на едно политическо афиширане на неприемане на действията на Цветанов като вътрешен министър”.

Адвокатът подчерта, че Цветанов не е познавал лицата, за които е отказал прилагане на специални разузнавателни средства. Менко Менков смята, че за да се избегне реален коментар за причините за отказите, съдът е прекрачил границите на разумния тон.

Публични изказвания на министъра могат да бъдат обект на политически анализ на негови опоненти, наблюдатели, журналисти, но не могат да бъдат като причина, посочена от съд за извършено деяние, което е предхождало тези негови изказвания”, подчерта Менков.

Според защитника на бившия силов министър Върховният касационен съд (ВКС) или ще оправдае Цветан Цветанов, или ще върне делото за ново разглеждане на някоя от двете предходни инстанции.

„Очевидно е, че този процес се води срещу Цветанов бързо – и на инат”, подчерта Менков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови