"8 млрд. евро дълг ни е необходим, за да си плащаме сметките като държава"

OFFNews 20 февруари 2015 в 22:17 3073 9

Владислав Горанов.

8 млрд. евро дълг ни е необходим, за да можем да си плащаме сметките като държава. А какви са сметките на държавата за периода от 1 януари 2015 г. до 31 декември 2017 г. е лесно установимо. Ние имаме да погасяваме 6 млрд. евро вече поет дълг. Вече поет дълг от българското общество, от българската държава в различни етапи, по- голямата част от които в последните няколко години, откакто държавата е на дефицит. И 2 млрд. евро за финансиране на част от дефицитите, които сме планирали да поемем до края на 2017 г.

Това заяви пред БНТ министърът на финансите Владислав Горанов.

За съжаление, от финансовата криза и от някои неблагоразумни решения в края на 2008 г. и през 2009 г. отворихме разходната част на бюджета до такава степен, че приходите не я покриват. Оттам нататък, ако искаме да харчим със същите темпове, ние трябва да търсим пари от някъде, за да покрием тази дупка. Когато, дори в житейски план, искате да харчите повече, отколкото изкарвате, вие имате само два сценария: или да си разпродавате имуществото, което на ниво държава се нарича приватизация или да взимате от съседа или, от който е готов да ви даде заеми, за да покривате недостига във вашия бюджет, каза Горанов.

След 7 ноември, но не 2017-та, а 2014-та година, когато се наложи да поемем управлението на страната в един дълъг период на безвремие, ние знаехме, че най-важното нещо като първа задача е да възстановим усещането за стабилност и за държавност. И първият ход, който трябваше да бъде направен - това е да гарантираме изплащането на влоговете на българските граждани, които са имали лошият шанс да вложат своите пари в лошо управляваната КТБ. Това е един огромен ресурс, който ние бързо трябваше да върнем на хората чрез гарантиране на ликвидността на Фонда за гарантиране на влоговете – заем от държавата, допълни министърът на финансите.

Ние поканихме 19 банки с конкретни параметри и им казахме – нямаме време за извървяването на една дълга и сложна технологична процедура по емитиране на дълг на международните пазари – коя банка е съгласна, 19 питахме и има документи за това. 2014 година в края изпратихме писма до 19 големи банки и казахме: кой иска да помогне - да даде заем на българското правителство при условие, че след това ние ще направим емисия на международните пазари и ще ви върнем до няколко месеца същите тези пари, каза Владислав Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!