46% са разочаровани от политическата ситуация, оценяват с 2,8 кабинета ''Денков''

ГЕРБ отново е първа сила. ''Възраждане" - 4-та сред гласуващите и 2-ра сред гласуващи плюс негласуващи

OFFNews 12 април 2024 в 10:01 3459 3

Социологическо проучване

Снимка Маркет линкс

Нагласите в началото на април

46% от българите са разочаровани от политическата ситуация у нас, сочи национално проучване на „Маркет ЛИНКС“, реализирано съвместно с bTV.

Изследването е проведено е сред 1046 души над 18 г. между 30 март и 7 април, чрез пряко-лично интервю и онлайн анкета.

При оценка на това какви емоции изпитват, които са свързани с политическата ситуация в страната, 18% определят, че са гневни. Други 14% споделят, че са тревожни.

Избирателите като цяло дават оценка 2,7 по шестобалната училищна система на 49-ото Народно събрание. 2,8 е оценката за кабинета „Денков“. Избирателите на ПП-ДБ посочват, че оценката им за кабинета е 4,2, а тези на ГЕРБ-СДС – 2,8.

41% от анкетираните посочват, че ще гласуват на предсрочните парламентарни избори през юни, а 12% са категорични, че няма да го направят.

Доверието в институциите през последните месеци постепенно спада. Доверието в Народното събрание през септември е било 15%, докато през март – 9%. Това в правителство през септември е било 21%, а сега е 14%.

Нагласи за изборите

Повече от 8 пункта разлика има между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Резултатът на ГЕРБ-СДС е 25,5% от гласуващите. Този на ПП-ДБ е 17,1 на сто.

Третото място сред заявилите, че ще гласуват, е на ДПС с резултат 11,8%, показва проучването.

Партията на Костадин Костадинов е на второ място при подреждането спрямо всички анкетирани, но сред гласуващите, „Възраждане“ е четвърта по ред – с 10,3%.

БСП събира подкрепата на 8,7%. Според проучването „Има такъв народ“ е около прага за влизане – с 3,9% сред гласуващите.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  2059

  3

  Kilca

  12.04 2024 в 16:29

  2,8 да оцениш едно управление и отново да идеш да гласуваш за същата партия.... е това върха на празноглавието и промития безмозъчен мозък!
  Наскоро ми се наложи да слушам националното радио за няколко часа - предаване, в което се обаждаха слушатели да коментират. Нивото на образованост и способност за самостоятелна мисъл е толкова ниско, толкова ниско, че се учудвам много колко напред е страната с този си багаж....

  14369

  2

  случайно прочетох

  12.04 2024 в 15:00

  Сега всеки нормален трябва да обясни на поне трима пенсионери и двама лемури (администрация), че ако гласуват за Лойко, поне два пъти седмично ще сънуват Деница Сачева или Шиши (според пола) и на петима младежи, че ако гласуват за Копейката ще видят гръцкото море и Флоренция през крив макарон.
  Корнела достатъчно добре се справя с електората на БСП, а времето също.

  4038

  1

  Moirae

  12.04 2024 в 13:09

  И сега какво? Те ще цакат с методи на КГБ, а ние ще се страхуваме от тях, а между нас ще се намразим. Че и се очаква да дадем мнозинство на същата мафия.
   
  X

  Какво пречи на българското кино? С директора на Национален филмов център Петър Тодоров разговаря Искра Ангелова (подкаст)