4000 полицаи ще се обучават как се подслушва законно

Оперативните разработки в МВР вече няма да имат имена, а номера

Юлиан Христов 16 февруари 2015 в 15:44 3747 1

4000 полицаи ще се обучават как се подслушва законно

Близо 4000 служители на МВР - оперативни работници и техните началници, които имат отношение към прилагането на специални разузнавателни средства (СРС), ще минат обучение за това как да мотивират исканията си подслушване в съда. 

Обучението стартира на 1 април и ще продълши 6 месеца, като накрая служителите ще държат тест, който трябва да определи нивото на знанията им за това как се ползват СРС. 

Обучението стартира по инициатива на вътрешния министър Веселин Вучков след съмнения за сериозни нарушения на закона за това как се мотивира искането за СРС пред съда. Според изискванията подслушване може да се прилага само като крайна мярка за тежки престъпления, които предвиждат повече от 5 години затвор. 

"Абсурдно е в мотивите да пишат, че се иска СРС за престъпления, които не са тежки. Ако някой оперативен работник си позволява тикива грешки в искане за СРС, трябва да има тежка дисциплинарна отговорност за него и неговия началник, защото под исканията се разписват ръководители", каза в понеделник пред журналисти вътрешният министър.

Той обясни, че в момента се правят тематични проверки в цялата страна за това на какво ниво са познанията на оперативния състав за прилагането на СРС и как се мотивират исканията. "Още има практика да се подвеждат съдии и се искат СРС дори за не тежки престъпления, което е абсолютно недопустимо. Надява се след обучението компетентността на оперативния състав да бъде повишена значително", каза още Вучков.

Според него критиката не трябва да бъде насочена само към съдиите, въпреки че основната отговорност за СРС е на съда. Писането на подробни мотиви ще има огромен положителен дисциплиниращ ефект, смята Вучков.

Проверката по разработката "Червей" в дирекция „Сигурност“ още не е приключила. Към момента е ясно, че по нея отношение са имали двама оперативни работника и един ръководител в ДАНС. "Аз на този етап също нямам отговор на въпроса какво е станало с резултатите в резултат на прилагането на тези СРС. Бюрото (Националното бюро за контрол на СРС, бел. ред.) излезе с подробен доклад, който, надявам се да бъде разсекретен", каза още министърът. 

По думите му подходът оперативните разработки да носят имена е "отвратителен" и показва "една тоталитарна традиция". За да прекрати практиката, която съществуваше и докато той беше зам. вътрешен министър по времето на Цветан Цветанов, министърът ще подпише секретни инструкции, с които до 15 март тази практика дъ бъде. След това разработките ще носят номера. "Вече наименоавания "Лиани", "Галерия", "Червеи" и т.н. върху оперативнте разработки няма да има. Ще има нещо съвсем нормално както на досъдебните производства – номера", обясни Вучков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews