36 674 подписа не стигат на Близнашки за референдума

OFFNews 16 май 2014 в 11:18 40707 29

Георги Близнашки

36 674 подписа по-малко от нужните 500 000 е събрал Инициативният комитет за провеждане на референдум за изборните правила.

Професор Близнашки внесе в деловодството на Народното събрание подписка, подкрепена от около 570 000 души. Проверката на ГРАО обаче е установила, че 108 286 от тях са невалидни.

Най-много са невалидните ЕГН-та към подписите – 63 296.

В страниците има и хора, които са се разписали повече от веднъж.

По закон парламентът трябва да уведоми Инициативния комитет за пропуските и да предостави срок от един месец за попълването им.

Инициативният комитет на Георги Близнашки внесе подписката за произвеждането на изборен референдум на 10 март. Тя бе осъществена с подкрепата на ГЕРБ.

Ако проф. Близнашки успее да събере липсващите 36 хил. подписа, Народното събрание ще е задължено да свика референдум, като депутатите имат право да редактират въпросите, предложени от инициативния комитет.

Пред OFFNews проф. Близнашки заяви, че инициативният комитет все още не е уведомен официално от парламента за пропуските. Той бе категоричен, че ще успее да реагира в законово определения срок. Близнашки коментира, че някои от подкрепилите референдума са се опасявали да дадат цялото си ЕГН и са скрили последните му цифри, заради което подписът им се е счел за невалиден. По думите му, част от гражданите вероятно са се заблудили дали трябва да впишат настоящия си или постоянния си адрес.

Близнашки е сигурен, че ще успее да набави нужните за референдума подписи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!