2,6 млн. лева и 54 души на щат ще трябват на БАБХ, за да си вземе 'златния гьол'

OFFNews 27 август 2021 в 15:26 6756 0

Христо Бозуков

Има ли държавата пропуснати ползи от "златния гьол" на българо-турската граница и на колко възлизат те?

Този въпрос отправи Мая Манолова към министъра на земеделието Христо Бозуков по време на днешния парламентарен контрол. 

"Златният гьол" - буквално локва, през която минават колите и камионите за дезинфекция на ГКПП "Капитан Андреево" и "Лесово" - се обслужва от 2013 година насам от частна фирма "Пи. Еф. Си." ЕООД . Договорът е бил сключен първоначално до 2018 г., а впоследствие с анекс е удължен до 12 март 2023 г., стана ясно от изложението на министъра.

Манолова припомни, че таксата за дезинфекция е 20 лева на ТИР и 5 лева на автомобил, което генерира приходи от 10-15 милиона лева годишно на фирмата изпълнител. Проверка на НАП през юни тази година установи касови наличности от 32 млн. лева във фирмата, както и несвързани с данъчната система касови апарати. 

До момента (от 13 март 2013 г. до 30 април 2021 г.) държавата е събрала приходи от 28 млн. евро и 18 млн. лева от "гьола", без да има разходи, посочи министърът. Той се съгласи с констатацията на Мая Манолова, че възлагането на частни фирми на дезинфекцията не отговаря на публичния интерес и държавата се лишава от сериозни приходи. Министерството на земеделието няма информация какво е последвало след тази данъчната проверка от юни, добави Бозуков.

Министърът цитира разчети, че за да поеме тази дейност от частната фирма, БАБХ (Българската агенция за безопасност на храните) трябва да разполага с допълнително 54 души на щат и 2 649 000 лева годишно (за контрол, дезинфекция и дейности).

Сходна е и ситуацията с фито-санитарния контрол на плодове и зеленчуци на "Капитан Андреево". Наша проверка на място показа, че там минават по 450-500 камиона дневно. По регламент 10% подлежат на проверка, а се проверяват много повече. Таксата е 350 лева без ДДС за лабораторен анализ и 500 лева за разтоварване - за сваляне на касетката с плодове, посочи от трибуната Манолова. Тя добави, че теренът и сградите на лабораторията са собственост на БАБХ и агенцията има достатъчно лаборатории, за да може да извършва тази дейност.

"Къде е регламентирана тази такса на касетката с плодове, която ще бъде проверявана", попита Манолова. 

Към момента няма държавна лаборатория, отговаряща на изискванията и с такъв капацитет за работа, коментира в отговор Христо Бозуков. В структурата на БАБХ съществува само една лаборатория за анализ на пестициди, която се намира в София и разстоянието е пречка, за да извършва анализ на преминаващи границата стоки, заяви земеделският министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!