Столтенберг обеща повече НАТО в България

През есента правителството отпуска допълнително пари за армията

Юлиан Христов 22 януари 2015 в 18:07 5179 13

Столтенберг обеща повече НАТО в България

Снимка НАТО

НАТО ще разшири присъствието си в България с командно-контролен пункт и разполагането на многонационален контингент

Това обеща генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата му с президента Росен Плевнелиев. 

Засиленото присъствие на Алианса в Източна Европа беше затвърдено на срещата на върха в Уелс през есента на 2014 година, след като отношенията между Русия и Запада се влошиха с анексирането на Крим. Северноатлантическият пакт определя руската политика като заплаха за сигурността в Европа, нещо, което първоначално беше отразено в стратегическия документ на българското Министерство на отбраната "Визия: България в НАТО и в европейската отбрана 2020". По-късно текстът беше редактиран, а тонът - смекчен

Амбицията за засилено присъствие на НАТО-вски войски у нас беше заявена по време на посещението на предходния генерален секретар Андерс Фог Расмусен

"Всички ние виждаме нуждата от усилено присъствие на НАТО в България и в другите източноевропейски държави. Ние предприехме мерки за повече въоръжени сили на място, на ротационен принцип, които да участват в учения и маневри, както и повече военноморски съдове", каза Столтенберг.

Генсекът на НАТО обясни, че колективната отбрана е в "сърцевината на НАТО" и тя ще бъде развита в поне в шест източноевропейски страни – Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и България.

"Това ще бъде едно трайно присъствие на НАТО в България, което ще е едно много важно звено, свързващо многонационалните въоръжени сили и силите на НАТО. Ние ще провеждаме учения и това ще бъде ключът за осигуряване на подсилването на НАТО, ако това е нужно. Винаги ще правим това, което е нужно, за да защитаваме нашите съюзници срещу всякакви заплахи. За това увеличаваме и нашето присъствие в източната част на Алианса", каза още Столтенберг.

В замяна от НАТО очакват България да спази ангажиментите си за повече разходи за отбрана. Днес стана ясно, че българските държавници са уверили Столтенберг, че през есента ще бъде извършена актуализация на бюджета за отбрана и армията ще получи необходимите пари за модернизация.  

България ще реализира всичките седем приоритетни проекта за модернизация на армията до 2020 година, увери президентът Росен Плевнелиев. НАТО ще съдейства за това с информация и насоки. "НАТО не е инвеститор", поясни българският държавен глава. 

"Ние трябва да бъдем готови, не просто само тук в България, а и на други места да работим, да действаме и да гарантираме мира заедно, а това означава съвместимост", така президентът обясни необходимостта от модернизация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!