"15% от негласуващите ще участват в избори, ако има електронен вот"

OFFNews 19 октомври 2015 в 19:04 3090 2

"Електронното гласуване би могло да мобилизира около 15% избиратели, които в момента не гласуват".

Това заяви бившият министър на образованието и настоящ съветник на президента Румяна Коларова в ефира на бТВ. Тя обясни, че това показва предварителната прогноза.

Според нея подобен вид гласуване "отговаря на мобилността на съвременните хора, които невинаги имат възможността да идат до секцията".

"Вижте, въвеждането на електронното гласуване ще бъде неизбежно. Толкова неизбежно, колкото да имате мобилен телефон, да имате електронна поща, да ползвате интернет", заяви Коларова.

Тя подчерта, че в много западноевропейски държави повече от 90% от хората гласуват по пощата.

"Разбира се, гласуването по пощата има своите предимства и недостатъци. Електронното гласуване в много отношения улеснява гласуването, което преди това е било опростено от пощата и гарантира по-добър контрол върху подобно гласуване", каза Коларова.

Според нея техническите подробности около въвеждането на електронното гласуване у нас до голяма степен гарантират и ефективността му. По думите й така ще се гарантира по-голям контрол върху избирателните комисии, които към момента имат участие в купуването на гласове.

Тя заяви, че политическите сили не агитират "за" или "против" електронното гласуване. Според нея обаче това не означава, че те не са убедени във важността на темата.

Коларова подчерта, че един референдум няма как да бъде невалиден. Резултатът от него може да не е със задължителен характер, ако не участват повече от тези, които са гласували на последните парламентарни избори.

"Това не означава, че волята на избирателите няма тежест. Това не означава, че тя не ангажира политически. Нещо повече - през последните дни многократно беше повторено, че електронното гласуване може да бъде въведено с една промяна в закона за изборите", обясни тя.

Коларова е на мнение, че в случая волята на народа има много голямо значение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!