Радан Кънев иска главният прокурор да разследва търговете за „Хемус”

OFFNews 18 януари 2016 в 12:40 5729 16

Снимка БГНЕС, Архив

Лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Главният прокурор Сотир Цацаров да постанови независимо разследване на търга за автомагистрала „Хемус" и на данните, изнесени от съдия Румяна Ченалова, за кадровата роля на Делян Пеевски в съдебната система.

За това настоява лидерът на ДСБ Радан Кънев на пресконференция във Варна. 

В края на миналата година стана ясно, че консорциуми, предвождани от фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев, ще строят автомагистрала "Хемус".

"Синият" лидер поиска още разследванията да бъдат възложени на публично известни прокурори, които да се отчитат пред обществото. „ А при разследването главният прокурор да поиска международно съдействие от държави-членки на ЕС“, посъветва Кънев.

Според него ако не се стигне до подобно разследване, това ще затвърди убеждението, че Сотир Цацаров е елемент от тенденцията за зависимост на властта от кръгове около ДПС. По думите му начинът, по който беше извършена поръчката за изграждането на първите два лота на АМ „Хемус“, е компрометирал цялостния проект.

Според Кънев поръчката е непрозрачна, с победители анонимни офшорки, зад които прозират интересите на най-големите олигарси в страната.

Лидерът на "синята" партия коментира и новата формация в дясно, която ще сформира.

„Новият десен проект не е закриване на ДСБ или отделяна не части от нея, а засилване на партията, защото без силни демократи за силна България в България няма силна десница. Това в последните 10 години се доказа многократно", коментира Кънев, като добави, че на 23 януари ще има национално съвещание на общинските съветници и областните лидери на ДСБ. "На него ще бъдат обсъждани сериозни решения за преструктуриране на партията , промяна в нейния устав, промяна в нейното политическо позициониране и организационно укрепване", уточни Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!