Протестите в България НЕ са никак "малки"

27 септември 2012 в 20:52 3830 3

За протестите на Орлов мост нямаше две еднакви числа. Според едни медии на тях бяха
За протестите на Орлов мост нямаше две еднакви числа. Според едни медии на тях бяха "група еколози", според други - "младите хора на България". Едното би трябвало да значи 10 души, другото - към милион.

Българите имат някакъв комплекс за малоценност, който е много пагубен и деморализиращ. Наскоро например четох една дискусия, в която се осмиват и омаловажават протестите против синята зона. Та така и вчера попаднах на не една дискусия в Интернет, в която се осмива протестът против синята зона. Бил малък - само 300 души. А пък видите ли - в Испания например протестират десетки хиляди!

Преди да продължа обаче, нека направим сравнението по-точничко. На първо място хич не ми харесва определението "десетки хиляди", защото това може да са както десет хиляди, така и деветдесет хиляди. И понеже въпросните хора правят подвеждане в едната посока, аз ще си позволя да направя същото подвеждане в другата - приемам, че испанските протестиращи са били 10 000 души!

Сега към сметките. Според Уикипедия по преброяване през 2010г. в Испания живеят 47 150 800 души. При 10 000 протестиращи това означава, че е протестирала закръглено 1/4715 част от населението на страната.

Да видим в България. Според уикипедия имаме 7 364 570 души население по преброяване от 2011г. Това означава, че за синята зона е протестирала закръглено 1/24549 част от населението на страната.

Обобщено - в България протестът е бил около пет пъти по-малък, отколкото в Испания. Хайде, ако в Испания не са били 10 000 протестиращи, а да кажем 20 000 - значи е бил десет пъти по малък.

Ама хайде сега да видим кой за какво е протестирал. В България протестираха главно хората, които живеят в централната част на един град и които са загубили привилегиите си за... паркиране. А пък в Испания протестира цялата страна, при това срещу крути икономически мерки, които бъркат в джоба на всеки един гражданин и то дълбоко. На вас оставям да направите сравнение между причините за протестите и да прецените дали всъщност не е напълно нормално нашият протест да е 10 пъти по-малък.

Е, след като световната преса гръмна с новината, че в Испания има масови протести, математиката показва, че следващия път, когато в България се съберат на протест поне 1500 души, то би трябвало съвсем спокойно да определим протестът като "масов". И това, че не може да напълни един малък стадион не трябва въобще да ни притеснява. Малко сме и това никак не трябва да води до комплекс за малоценност. Според мен 300 протестиращи против синята зона е достатъчно количество, което би трябвало да накара общината да се замисли.

Филип Петров

--------------

 Този текст е изпратен от наш читател чрез бутона "Подай сигнал", който виждате в дясната част на сайта. Ако искате да ни изпратите свои новини, коментари, снимки или сигнали за журналистически разследвания, ползвайте бутона или ни пишете на [email protected] или на страницата ни във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!