За пръв път от 30 години сомалийци се радват на кинопрожекция

OFFNews 23 септември 2021 в 15:22 2153 0

Снимка facebook.com/NationalTheatreOfSomalia/

За първи път от 30 години насам в Сомалия гражданите могат да отидат на кино. Това вдъхва надежда за възраждане на културата в опустошената от гражданската война страна, пише Би Би Си. 

В Националния театър в столицата Могадишу бяха излъчени два късометражни филма на сомалийския режисьор Ибрахим СМ. Досега театърът служеше като база на военачалниците в страната. 

"Това е историческа нощ за сомалийските граждани", каза Абдикадир Абди Юсив, директор на културната институция. "След толкова години на предизвикателства... тази нощ показва как надеждата се заражда", добави той. 

По думите на Юсив театърът ще се превърне в трибуна за таланта на сомалийските текстописци, разказвачи на истории, режисьори на филми и актьори.

Билетът за двата филма - Hoos и Date from Hell, струва 10 долара. Гражданите, които искат да се насладят на културното събитие, трябва да преминат през няколко контролно-пропускателни пункта, докато стигнат до т.нар. "зелена зона". Там се намират парламентът, театърът и президентството. 

Националният театър на Сомалия е построен през 1967 г. като подарък от китайския лидер Мао Цзъдун. Той е важен двигател за културното развитие на страната през 70-те и 80- те години, отбелязва Би Би Си.  Затворен е през 1991 г. с началото на гражданската война в Сомалия. Той отворя отново врати през 2012 г. след ремонт, извършен от мисията на Африканския съюз в страната. Тогава сградата е взривена веднага от бойци на "Аш-Шабаб", които смятат развлеченията на живо и филмите за поквара.

Източник: facebook.com/NationalTheatreOfSomalia

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови