Вижте какви филми ще финансира руската държава през 2015 г.

OFFNews 04 март 2015 в 19:53 2821 0

"Левиатан" се очертава да се превърне в един от най-награждаваните руски филми на Запад, въпреки че официалната руска власт не го одобри заради критиката му към обществения строй

Руското министерство на културата публикува списък от утвърдени теми за филмите, които ще бъдат финансово подкрепени от държавата през 2015 година, съобщава "The Guardian".

Предложенията варират от честване на ценностите на руското семейство до ролята на Крим и Украйна в руската история. Тези теми частично се припокриват с конкурса за написване на сценарий, който държавата обяви миналия месец и който призовава сценаристи да изпращат сценарий за патриотичен филм, за да спечелят 100 000 рубли (1 600 долара).

„Това е стандартна практика за държавна подкрепа. Избираме темите, които според нас имат нужда от допълнително стимулиране. Маналата година, например, фокусът беше насочен към теми свързани с годишнината от Великата отечествена война", кометира Вячеслав Телнов, директор на кино отдела в министерството и допълва, че е логично през 2015 година една от темите да е Крим. 

През последната година културата в Русия все повече се използва като начин да се подсилят патриотизма и традиционните ценности в държавата. Като резултат продукциите, които демонстрират гледна точка, различна от официалната, както и такива, който представят Русия в негативна светлина, срещат все по-големи трудности в получаването на държава субсидия.

През ноември министърът на културата Владимир Медински обяви, че най-големият фестивал за документално кино Artdocfest няма да бъде финансиран. Причините са свързани с политическата позиция на директора на фестивала Виталий Мански.

„Мански е изрекъл толкова много антидържавни неща, че просто ще го оставим да направи фестивала сам, нямаме против. Не забраняваме фестивала ", каза Медински тогава.

Списъкът от утвърдени теми на филми, които ще получат финансиране, включва:

1. Вдъхновяващи истории за успех (включително в индустрията, предприемачеството, бизнеса и социалната дейност);
2. Крим и Украйна в историята на руската държава;
3. Военната слава на Русия - победи и победители;
4. Нов живот за класиките;
5. Модерни герои в битката срещу престъпността и корупцията;
6. Общество без граници: реализацията на хора с различни затруднения;
7. Годишнини: 100 години от събитията от 1917, преврата от 1991 година,;
8. Семейните ценности като основа на обществото;
9. Русия - мултиетническа държава.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ла фурия излъга и надигра Англия на Саутгейт