Уникални коледни дръвчета по света

OFFNews 15 декември 2011 в 13:55 2167 0

Eлха от рециклирани бутилки
Eлха от рециклирани бутилки

Коледни дръвчета украсяват вече центровете на много градове по света и радват както местните хора, така и туристите. Освен традиционните живи дръвчета или изкуствените им аналози, всяка година се появяват и уникални дръвчета. Една от най-интересните коледни елхи тази година е направена от 32 000 рециклирани пластмасови бутилки и ще краси град Каунас в центъра Литва.

Елхата впечатлява не само с това, че е от рециклирани бутилки - размерите й също са внушителни. Тя е висока 13 метра, а 40 000 лампички ще блестят по нея. „Зеленият цвят е символ на мира, природата и екологията. Екологията все още е скъпа, но истински отговорните европейци осъзнават нейната стойност”, коментира авторката на идеята за създаването на приказно красивата коледна елха, радваща от няколко дни жителите и гостите на град Каунас. Миналата година отново в Каунас имаше две нестандартни елхи. Първата бе от чипсове, а втората – от шампанско. За конструирането и на двете дръвчета бе използван символичен брой части- 2011 пакетчета чипс и 2011 бутилки шампанско. Литовските елхи са кандидатствали и в книгата на Гинес като най-големите съоръжения от необичайни материали. Чипсовата елха е била висока 8.5 метра, а тази от шампанско – 7 метра. Друго коледно дръвче, което е нестандартно, се намира в София в едно заведение в един от столичните молове. То е направено от 127 бирени бутилки, залепени една до друга със силикон. Изработването е отнело само два часа. Миналата година също имаше много интересни идеи за нестандартни коледни дръвчета. Елхата на парижкото предградие Со беше направена от шоколад. За празничното дърво бяха изразходвани 4 тона горчив черен шоколад. За да е стабилно, дървото бе базирано на сложни технически разчети, изготвени от архитекти и инженери. Французите продаваха шоколадовата елха на парче - 5 евро. То бе разпродадено от 3 декември до 1 януари.

Интересно коледно решение бяха намерили в японския океанариум Еносима, разположен недалече от Токио. Елхата на окианариума бе малка, но за сметка на това светеше благодарение на електрическите змиорки. Местните учени използваха заряда, генериран от морските обитатели, за гирляндите на елхата. В аквариума бяха поставени електрически пластини, свързани с проводници към гирляндите. Когато рибите произведат ток, елхата свети с различни цветове.

Друга оригиналната идея за коледна елха бе в Лондон - там гирляндите се запалваха от целувка на влюбени. Според британската традиция на Коледа мледите се целуват под клонка от имел. Някои обичат да го правят встрани от хорските погледи, но други двойки държат любовта им да бъде видима за целия свят. Именно за тях в Лондон бе направена интерактивна елха, чиито гирлянди се запалват с целувка. За да се случи това, влюбените трябва да застанат под клонка от имел, да я докоснат с ръце и да се целунат. Само тогава елхата започва да свети с целия си блясък, възвестявайки на околните за тази любов. Удоволствието не е безплатно – струва 1 лира, но парите отиват за благотворителност. Друго интересно решение за коледна елха е било взето в замъка Уинздор във Великобритания, където е прието коледната елха да не се поставяна пода, а да виси от тавана вместо полилей. Традицията води началото си от Викторианската епоха, когато било публикувано изображение на кралското семейство, събрано под висяща елха. Друга интересна и нестандартна елха е “Tree-Cycle,”, направена от 35 рециклирани велосипеда. Очаква се тази година в Сидни да се направи елха със 100 употребявани велосипеда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови