Специалисти доказаха, че Skype може да бъде следен

Николаос Цитиридис 21 май 2013 в 14:37 8029 12

Интернет гурута доказаха, че Skype се подслушва
Интернет гурута доказаха, че Skype се подслушва

Група от програмисти доказаха, че програмата Skype не е защитена и разговорите по нея могат да бъдат проследявани.

Програмисти от сайта за ИТ-новини Arstechnica (Аrs) и разработчикът в областта на информацията в Интернет пространството Ашкан Солтани направиха тест за сигурността на Скайп. 

За това специално са създадени 4 интернет страници. Две от тези страници са изпратени като линк в скайп съобщение

Един от тези изпратени сайтове е с HTTP мрежов протокол - това означава, че даденият сайт няма защита на данните и всеки заинтересован може да има достъп до тях. Вторият сайт, който е изпратен, е с мрежов протокол HTTPS - това означава, че информацията в сайта е защитена. Такъв мрежов протокол имат Facebook и Twitter. 

След като двата от общо 4-те сайта са изпратени като съобщение в скайп, експериментаторите са видели историята на това кой е влизал в сайтовете. Това е така нареченият IP лог - списък с всички IP адреси, които са били в сайта. В списъка и на двата сайта се появил един и същ адрес  - 65.52.100.214, който се оказал, че принадлежи на Microsoft Corporation. Това лесно може да проверите ТУК.

Този резултат доказва няколко неща - не само, че Майкрософт следи чатовете като криптиран текст, а ги следи като вече четлив за човек текст, като ботовете (компютърен изкуствен интелект)  на Майкрософт отварят и сайтовете, които са изпращани като линк.

Въпреки това доказателство, не би трябвало да се изненадваме. Спекулации за това има отдавна, а в договора за ползване, на който всеки се съгласява, когато инсталира Скайп, пише, че е "възможно да се сканират съобщенията и смс-ите".

От теста става ясно, не че "може/е възможно", ами, че проследяването се случва с всяко едно наше съобщение. Разбира се, никой не стои да гледа нашите съобщения непрекъснато, но този тест показва постоянният мониторинг оказван от Майкрософт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!