Специалисти доказаха, че Skype може да бъде следен

Последна промяна на 21 май 2013 в 14:37 7384 12

Интернет гурута доказаха, че Skype се подслушва
Интернет гурута доказаха, че Skype се подслушва

Група от програмисти доказаха, че програмата Skype не е защитена и разговорите по нея могат да бъдат проследявани.

Програмисти от сайта за ИТ-новини Arstechnica (Аrs) и разработчикът в областта на информацията в Интернет пространството Ашкан Солтани направиха тест за сигурността на Скайп. 

За това специално са създадени 4 интернет страници. Две от тези страници са изпратени като линк в скайп съобщение

Един от тези изпратени сайтове е с HTTP мрежов протокол - това означава, че даденият сайт няма защита на данните и всеки заинтересован може да има достъп до тях. Вторият сайт, който е изпратен, е с мрежов протокол HTTPS - това означава, че информацията в сайта е защитена. Такъв мрежов протокол имат Facebook и Twitter. 

След като двата от общо 4-те сайта са изпратени като съобщение в скайп, експериментаторите са видели историята на това кой е влизал в сайтовете. Това е така нареченият IP лог - списък с всички IP адреси, които са били в сайта. В списъка и на двата сайта се появил един и същ адрес  - 65.52.100.214, който се оказал, че принадлежи на Microsoft Corporation. Това лесно може да проверите ТУК.

Този резултат доказва няколко неща - не само, че Майкрософт следи чатовете като криптиран текст, а ги следи като вече четлив за човек текст, като ботовете (компютърен изкуствен интелект)  на Майкрософт отварят и сайтовете, които са изпращани като линк.

Въпреки това доказателство, не би трябвало да се изненадваме. Спекулации за това има отдавна, а в договора за ползване, на който всеки се съгласява, когато инсталира Скайп, пише, че е "възможно да се сканират съобщенията и смс-ите".

От теста става ясно, не че "може/е възможно", ами, че проследяването се случва с всяко едно наше съобщение. Разбира се, никой не стои да гледа нашите съобщения непрекъснато, но този тест показва постоянният мониторинг оказван от Майкрософт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.06 2013 в 12:36

Това, че инспектират с автоматичен филтър съдържание на лично съобщение, показва че могат и го правят.
С каква цел го правят, това е друг0 - обяснението за сканиране за вируси и линкове към съмнителни сайтове, е достоверно.

Напълно възможно е, в допълнение към анти-вирусен скенер, да имат и друг, примерно за анти-терористични писания, който води статистика и прави доклади към човешки оператори за реазглеждане.
Тяхна си работа.

Ако искаш лично достъпни съобщения, слагай кодиран текст в Скайп и си го декодирай ръчно със сертификат. Тогава Скайш ще ти е само комуникационен носител.
Или си сложи друг, криптиран софтуер, отворен, за да си сигурен, че е преглеждан от независими експерти за "подаръци" вътре.

22.05 2013 в 12:42

Специалисти доказаха, че баба ми има кюлоти.

21.05 2013 в 23:43

невероятна глупост, точно както по-горе е написано това си е антиспам защитата и вероятно я има много преди MS да купят скайп, защото в скайп никога не се е стигало до спам безобразието в ICQ

21.05 2013 в 18:49

Николаос-Теодорос Цитиридис, първо тази партенка, която сега представяте уж като дошла от Arstechnica, беше хвърлена от немския heise.de преди няколко седмици.
С колеги в офиса, а и не само в България, направихме серия тествое тогава, за да проверим написаното в heise.de: и както неведнъж се е случвало с техни „разкрития“, тази специално информация не се потвърди.
Истината е изключително прозаична и обяснението е елементарно, но няма кой да чете. Microsoft имат антиспам и антифишинг защита, която отскоро е била включена в бекенда на услугите от Skype, и именно проверката на препратките http/https се осъществява от подобни програми роботи.
Ако и вие, скъпи Николаос, си бяхте дали труда да направите малко проверки преди да препечатате тази партенка, сега нямаше да се излагате толкова.
Питам се също толкова ли е трудно вместо да препечатвате глупости и откровени пиар материали (този е такъв в угода на Viber), да помолите няколко технологични компании в България да проверят и да ви потвърдят описаното? Или все така смятате да я карате, Николаос. а?

21.05 2013 в 18:19

Това просто показва нещо, което е публична тайнта, а именно че Micro$oft (разбирай ЦРУ/ФБР) подслушват скайпа. То оставаше и да не го правят.
А ЦвЦв все още не може да го послушва, щото Micro$oft "заприщиха".

21.05 2013 в 16:31

Това описание е глупост. Нищо не доказва.

21.05 2013 в 16:29

Wattie, смятам, че "под всеки заинтересован" трябва да се има предвид всеки с възможностите да се поинтересува. Не трябва да представлява трудност на някой "хакер" да види тази информация. Грешно се разбираме с теб :)

21.05 2013 в 16:19

"Един от тези изпратени сайтове е с HTTP мрежов протокол – това означава, че даденият сайт няма защита на данните и всеки заинтересован може да има достъп до тях"

Хайде посмалете малко. "Всеки заинтересован" не може. Хайде например вие се заинтересовайте от логовете на сайта http://www.dir.bg примерно - не е "защитен" (по вашата терминология, иначе се нарича криптиране на връзката), но никак нямате достъп до тях.

Така че не е "всеки".

21.05 2013 в 15:52

Има много по-интересни и сериозни изследвания от това да си гледаш лога на сървъра: http://www1.cs.columbia.edu/~salman/skype/index.html

21.05 2013 в 15:31

и ЦРУ