Шведски шеф слага микрочипове на служителите си (видео)

ОFFNews 05 февруари 2015 в 18:48 15291 27

Шеф на фирма в нова високотехнологична бизнес сграда в Швеция, наречена “Епицентър”, предложи на своите 700 служители да имплантират микрочипове под кожата в ръцете си, за да отварят безконтактно вратите и да включват ксерокса и кафе машината. 

В деня на откриването на сградата главният изпълнителен директор на фирмата публично е поставил в ръката си чипа с големината на оризово зрънце.

“Идеята не е да “маркирам” служителите си, а да улесня всекидневието им”, обясни той пред Би Би Си.

Чипът се поставя чрез спринцовка. Първо се нанася дезинфектант на горната страна на китката в сектора между палеца и показалеца, след което чипът се инжектира.

Пациентът усеща лека болка, не по-силна от тази при поставяне на инжекция, след което върху раната се залепва пластир докато зарасне.

Ханес Сьоблад от компанията “Swedish Biohacking Group” предупреждава, че всички трябва да се подготвим за времето, когато други ще искат да ни поставят чипове.

"Трябва да разберем тази технология преди корпорациите и правителствата да ни задължат да ги носим – например, за да си плащаме данъците или за да имаме достъп до Гугъл и Фейсбук”, коментира Сьобланд.

Реакциите към този метод са много бурни, като някои хора са ужасени, че могат да бъдат маркирани като домашни любимци. Други се опасяват, че заради чиповете ще станат примамка за престъпници, които ще искат чрез тях да източат сметките им или да получат достъп до контролирани зони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews