Швеция въвежда 6-часов работен ден експериментално

OFFNews 10 април 2014 в 15:31 11926 0

Общинските власти в шведския град Гьотеборг въвеждат 6-часов работен ден за служителите в администрацията, съобщиха медиите в скандинавската държава. Надеждата на властите е, че така ще се повиши ефективността на работата, ще се намалят болничните отпуски и в крайна сметка ще спести пари на данъкоплатците.

„Смятаме, че е време наистина да пробваме“, коментира заместник-кметът на Гьотеборг Матс Пилхем, представител на шведската левица.

„Опитните мишки“ в експеримента ще са две от дирекциите на общината тестова група и контролна група. По същество, едните ще работят на 6-часов работен ден, а другите ще са на стандартната 40-часова работна седмица. Всички служители от двете групи обаче ще получават еднакво възнаграждение.

„Впоследствие ще ги сравним и ще видим по какво се различава работата им. Надяваме се да направим така, че служителите да вземат по-малко болнични и да се чувстват по-добре психически и физически, след като са работили на по-кратък работен ден“, обясни зам.-кметът.

Той посочи, че неотдавна завод за коли в Гьотеборг е въвел тестово шест часовия работен ден и резултатите са окуражаващи.

Въпреки това опозицията в западния шведски град реагира остро срещу експеримента.

Това е една „нечестна и популистка щуротия“, заяви представителка на опозицията в общинската власт. Според нея този ход няма да има никакъв ефект върху качеството на работата.

По думите на Пилхем обаче идеята въобще не е нова. „Отдавна работим по нея, не сме я планирали с предизборна цел. Тези хора винаги са срещу съкращаването на работното време“.

Различни области на Швеция вече са провеждали такива експерименти, без осезаем резултат, но концепцията все още е далеч от масовата практика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!