Руското военно министерство купува пет маймуни

OFFNews 30 март 2016 в 16:30 7586 8

Макак резус

Руското министерство на отбраната иска да купи 5 макака за около 1,5 млн. рубли (38208 лева), показват документи, публикувани на сайта на ведомството във вторник, предаде ТАСС.

Маймуните са необходими за Централния институт за научни изследвания на министерството в гр. Киров. Уточнява се, че те трябва да са от вида резус. 

„Клинично здрави мъжки макаци, родени през 2010-2011 година“, се посочва в документите за държавната поръчка. Уточнява се, че те трябва да са от вида резус. 

Институтът е готов да плати близо 300 000 рубли (7641 лв.) за животно. Оферти за търга ще се приемат до 8 април, а самият търг ще се проведе на 15 април.

Макакът резус е с кафеникава до сива окраска на козината, с розово неокосмено лице. Възрастните мъжки екземпляри достигат на размери до около 53 cm и на тегло до 7,7 kg. Женските са по-дребни и достигат на дължина до около 47 cm на дължина и на тегло до 5,3 kg. Дължината на опашката и при двата пола е между 20 и 23 cm.

Макаците резус са често използвани в науката, благодарение на лекотата при отглеждане им в плен, широкото им разпространение и не на последно място поради сходството им с човешката анатомия и физиология. Макаците резус са обект на медицински и биологични изследвания, свързани с човешкото здраве. Именно този биологичен вид дава названието на така наречения резус-фактор от повърхността на човешките еритроцити, играещ роля при кръвната съвместимост. 

По-рано се появи информация, че военното министерство в Москва планира да закупи пет делфина за 1,75 млн. рубли, също с конкурс. Според книжата ведомството се нуждае от два женски и три мъжки делфина на възраст между 3 и 5 години. Тогава обаче не бе пояснено за каква цели са нужни делфините.

В края на 2014 г. бе съобщено че руският Черноморски флот е провел учения с бойни делфини, но тази информация бе опровергана от военното министерство. Говорителят Игор Конашенков каза, че „няма нужда да се използват екзотични методи за защита на прилежащото водно пространство“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!