Русия купува пет млади бойни делфина

OFFNews 10 март 2016 в 14:25 9066 7

делфини
Афала са един от трите вида делфини в Черно море

Руското министерство на отбраната е направило поръчка за закупуване на пет черноморски делфина на обща стойност 1,75 млн. рубли (43 454 лева) , които ще бъдат доставени до Севастопол, предаде РИА "Новости". Заявката ще бъде изпълнена преди 1 август 2016 година.

Животните ще са от вида афала. За разлика от обикновения делфин те са с по-къса муцуна и черна елипсовидна ивица около очите. Гръбната страна на тялото им е черна или тъмносива, а коремната — светла. Афалите са един от трите вида делфини, които се срещат в Черно море.

Делфините ще заменят предишните бозайници, които били остарели и се наложило да бъдат "пенсионирани", уточнил пред агенцията неназован източник. Миналата година се появиха информации за военни учения край бреговете на Крим с участието на 10 бойни делфина.

Делфините за военния отдел трябва да отговарят на следните изисквания: отношение на женски към мъжки - 2:3; минимална възраст - три години; максимална възраст - пет години; минимална обща дължина на тялото - 2,3 м; максимална обща дължина на тялото - 2,7 м; състояние на кожата - без видими поражения.

От Черноморския флот не коментираха тази информация, като казаха, че изследователските институции, които се занимават с делфините, не са включени в структурата на флота и докладват директно на Върховното командване на Военноморските сили.

В света има само два центъра за бойна подготовка на делфини - в базата Сан Диего (САЩ) и в Севастопол. Други данни за руската програма, която ще използва животните в интерес на руския флот не бяха оповестени.

Бойните делфини се обучават за военни цели. Военни структури на САЩ и СССР са обучавали делфини за няколко задачи, например, за откриване на подводни мини, както и за доставка на взривни вещества до противникови кораби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови