Руски студент хакна Chrome, награждават го с $60 000

Виктория Викторова 08 март 2012 в 15:40 1681 0

Chrome най-после беше пробит от хакер.
Chrome най-после беше пробит от хакер.
Руският студент Сергей Глазунов успя да пробие защитата на браузъра на Google Chrome, с което си спечели голямата награда, обявена от компанията - $60 000.

Преди дни Google огласи, че ще раздаде награди на обща стойност $1 млн. на хакерите, които намерят пробойна в сигурността на Chrome. Глазунов не успял да „счупи“ защитната стена, но съумял да я заобиколи, което е също толкова вреднo извън контролираната среда на състезанието Pwnium.

Хакерската надпревара трябваше да е част от ежегодния турнир Pwn2Own, в който компютърни специалисти се опитват да намерят пробойни в защитите на най-големите софтуерни компании. Досега Chrome се показа като неуязвим, но след като Google научиха, че в общото състезание тази година хакерите не са задължени да издадат начина, по който са пробили защитата, собствениците на най-голямата търсачка си направиха собствено съревнование. В него, разбира се, едно от най-важните условия е победителят да издаде как се е справил с трудната задача, защото в противен случай успешните хакери често продават ключовата тайна на конкуренти и компаниите стават изключително лесна цел. Освен 60-те хиляди долара, които руснакът си спечели, Google дават още няколко награди от по $20 000 за хакерите, които намерят пропуски във Flash, Windows и други ключови програми и платформи. Заедно с парите, победителите прибират и по един чисто нов Chromebook – лаптопът на Google, който се гордее с това, че използва браузъра Chrome като операционна система и при включване зарежда почти мигновено.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови