Морето изхвърли повече от 220 мъртви делфина

OFFNews Последна промяна на 19 август 2015 в 16:23 10579 12

Снимка koralbeach.com

Труп на малък делфин, намерен на плаж Корал

От началото на годината, досега има събрани данни за над 220 трупа на делфини, изхвърлени от морето по родните плажове.

Черната статистика е на Атанас Русев от сдружение „Да запазим Корал“ и група съмишленици, които се организираха във Фейсбук групата „За делфините – Save dolphins”.

Тези числа коренно се разминават с обявените от екоинспекциите официални данни. Последното съобщение на РИОСВ – Бургас от 4 август посочва 22 случая на намерени трупове по южното Черноморие.

Провокирани от все по-често откритите мъртви малки делфинчета, спонтанно се създава цяла мрежа от доброволци, които да подават, събират и обобщават резултатите. Оказва се, че за седмица, на един плаж, излизат труповете средно на 20 делфина. Картината е почти една и съща на Корал, на Лозенец, Силистар, редовно се получават сигнали и от север – Крапец, Шабла.

Много от тях са в силно разложено състояние и е невъзможно да се определи причината за смъртта. Аутопсии на делфини у нас не се правят. От сдружението вече са се свързали с румънска организация, специализирана в това, която притежава и подвижна лаборатория за тази цел и ще работят заедно.

Масовите случаи започват от началото на август. Причината за смъртността е неясна, институциите нехаят, затова ние започнахме едно мащабно разследване за причините, пояснява Атанас Русев. Хипотезите са няколко, Русев ги изброява и анализира възможностите и ефектът от тях в страницата на „Да запазим Корал“. Сред тях са сеизмични проучвания за нефт и газ, геофизични проучвания и използване на сонари от военни. Възможно е и замърсяване на морето, епидемия сред делфините. Която и да е от причините, няма информация откъде може да е дошла и кога се е случила. От сдружението продължават със своето проучване, като ще се анализира и движението на кораби в Черно море, за да се стигне до евентуалната причина за високата смъртност на делфини през тази година.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.08 2015 в 14:55

наистина има проблем с масовата според мен смърт на делфините на българското черноморие. ние лично попаднахме на 3 трупа на малки делфинчета на плажа в Шабла :(

20.08 2015 в 10:45

Ехо... държавата къде е? Нали има цяло министерство, което ние го издържаме и храним, да вземат да си свършат работата... нещо статистика, данни за последните 10-ина години... примерно де.

19.08 2015 в 22:03

@Bluf: Е как ше ловиш делфини да ги ядеш бе, ебан в главата олигофрен. Земи тръгни да ловиш съседските деца и да ги печеш на фурна,тъпанар...

Тва за свръхпопулацията звездите ли ти го говорят или духа на Баба Ванга ти го нашепва насън?

19.08 2015 в 22:00

Баси,кво става с тея делфини бе деба...

19.08 2015 в 21:07

тези животни разчитат на слуха си за да живеят, а в момента нефт се търси с звукови взривове.
Всеедно на всеки 10сек до теб да се взривява граната, как може да имаш нормален живот?

19.08 2015 в 20:50

та без героични пози и обвинения ан гро, ако умират само малки, това най често са генетични причини (мутации) от близкородствено кръстосване и инфекции, които вилнеят при свръхпопулация. логично е, че при причини свързани с човешка дейност, особено умишлени, ще загиват повече възрастни индивиди!

19.08 2015 в 20:15

За да няма спекулации по темата, базата с данни картите ще станат публично достояние съвсем скоро и всеки ще може да провери и види сигнала си. Има и снимки за много от сигналите. Гледката на разложени малки делфинчета завинаги се е запечатала в съзнанието на онези, които са я видели, а ако сте ги и погребвали... ще разберете защо някой се е заел да ги преброи и опише. За платените еколози се обърнете към онези, които са спечелили милиони за да броят живите, не към мен, ако обичате. Аз съм просто един гробар и преброител на тези малки бебета делфини, които са вече мъртви. И съм решил напук на цялото безхаберие на държавата да разбера какво се е случило!

19.08 2015 в 18:43

когато популацията е в хармония с условията на средата, труповете са приблизително постоянен брой. когато популацията, или условията рязко се променят, труповете нарастват.в сила е за всички "нормални" екосистеми. та въпросът е кое се е променило: условията, популацията, или броячът??? най ми се струва, че поредните "защитници" скучаят и са ободрени от материален стимул.

19.08 2015 в 18:37

Еми те си знаят най-добре: "...сеизмични проучвания за нефт и газ, геофизични проучвания и използване на сонари от военни...". Омерзен съм.

19.08 2015 в 17:36

Забележително е, че всеки, който критикува тия хора си избира само едно нещо от това, което те твърдят, което му отговаря на мирогледа и почва да храчи.