Путин даде гражданство на Депардийо

03 януари 2013 в 11:11 3003 2

Жерар Депардийо Снимка: EPA/БГНЕС
Жерар Депардийо Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е подписал указ, с който се предоставя руско гражданство на френския актьор Жерар Депардийо, предаде агенция Интерфакс, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на Кремъл. 

В документа се посочва, че съгласно руската конституция е било удовлетворено искането за предоставяне на гражданство на Жерар Ксавие Депардийо, роден през 1948 година във Франция.

Причината за това е големият принос на Депардийо към руската култура и кино, обясни говорителят на Путин Дмитрий Песков. Депардийо изигра роли в редица големи кинопродукции, сред които и тази на Распутин. Този филм още не е излязъл по кината в Русия, но това е една много смела роля, уточни той. 

По-рано руският президент заяви, че с Жерар Депардийо имат „добри, приятелски взаимоотношения и ако той поиска руски паспорт, ще считаме, че въпросът е решен“.

По думите на Песков актьорът е подал заявление за руско гражданство малко след това.

В края на миналата година Депардийо заплаши да се откаже от френския си паспорт и да вземе белгийско гражданство в знак на протест срещу плановете на правителството да увеличи данъците за богатите французи. Решението му дойде като отговор на въвеждането на данък „богатство”. 

Въпреки че Конституционният съд във Франция отмени данъка, според който френските граждани с доходи от над 1 милион евро трябваше да дават 75% от богатството си на държавата, френският президент Оланд заяви, че не се отказва от идеята си.

В същото време председателят на близкия до ВМРО  Център за демографска политика Искрен Веселинов изпрати писмо до френския милиардер  Бернар Арно и актьора Жерар Депардийо, с което ги покани да станат български граждани. “Най-ниските данъци са в България. Данъците могат и въобще да не се плащат, даже може да си теглите колкото искате пари от данъчната система”, пише Веселинов с ирония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!