Френският съд отхвърли данък "богатство"

29 декември 2012 в 14:58 2902 2

Жерар Депарийо. Снимка: wikipedia
Жерар Депарийо. Снимка: wikipedia

Конституционният съд във Франция отмени данък „богатство”, според който френските граждани с доходи от над 1 милион евро трябваше да плащат 75% данък .

Според Конституционния съд въвеждането на такъв данък е несправедливо и е форма на дискриминация.

Данъкът трябваше да влезе в сила от началото на 2013 г. с цел с парите на милионерите да се намали бюджетния дефицит. Благодарение на него в хазната трябваше да влизат по около 300 млн. евро на година.

Въвеждането на данък „богатство” беше едно от обещанията на президента Франсоа Оланд по време на предизборната кампания. Данъкът щеше да засегне няколко хиляди французи и успя да стресне чуждестранните инвеститори.

Като отговор на въвеждането на данък „богатство” редица богати французи решиха да се откажат от френското си гражданство. Сред тях са актьорът Жерар Депардийо и френския милиардер Бернар Арно, които решиха да приемат белгийско гражданство.

Преди дни председателят на Центъра за демографска политика Искрен Веселинов изпрати до двамата французи писмо, с което ги кани да станат български граждани. “Най-ниските данъци са в България. Данъците могат и въобще да не се плащат, даже може да си теглите колкото искате пари от данъчната система”, написа Веселинов с ирония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!