Пуснаха България за продан в eBay

13 октомври 2013 в 17:03 6684 8

Карта на България, изготвена преди месеци от агенцията за инвестиции
Карта на България, изготвена преди месеци от агенцията за инвестиции

България бе обявена за продажба в популярния сайт за интернет търговия ebay, съобщи "24 часа". Шеговитата обява се оказа форма на протест срещу отпадането на забраната чужденци да купуват земя в страната. Няколко часа след като втрещи потребителите на сайта в четвъртък вечерта, офертата бе свалена. Тя е дело на българин с потребителско име brownbanjo777.

Търгът за България бе с начална цена от 9 500 000 паунда. В описанието българинът написал, че продава “райско кътче, естествено опазено и екологично чисто с разнообразни красоти”, а за контакт оставил електронната поща и телефона на президентството. Той изрично пояснил, че не става дума за истинска обява. Не е ясно защо шегобиецът е адресирал продажбата тъкмо към президента - отпадането на мораториума за продажба на земя на чужденци от 2014 г., е ангажимент, поет от България с договора за членство в Европейския съюз.

Обявата бе свалена от администраторите на сайта часове след като бе пусната. За тези няколко часа никой не пожела да купи България.

Тази форма на изразяване на гражданска позиция не е новост в интернет. През 2006 г. австралиец опита да продаде Нова Зеландия при начална цена 0,01 австралийски долара. Преди обявата да бъде свалена, наддаването стигна до 3000 долара. 

На такъв търг в ebay беше пуснат и американският град Детройт преди няколко месеца, малко след като местната власт обяви фалит. “Продавачът” искаше 7,5 долара и бе предупредил купувачите, че градът е развалина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews