Quantcast

Пуснаха България за продан в eBay

Последна промяна на 13 октомври 2013 в 17:03 5767 8

Карта на България, изготвена преди месеци от агенцията за инвестиции
Карта на България, изготвена преди месеци от агенцията за инвестиции

България бе обявена за продажба в популярния сайт за интернет търговия ebay, съобщи "24 часа". Шеговитата обява се оказа форма на протест срещу отпадането на забраната чужденци да купуват земя в страната. Няколко часа след като втрещи потребителите на сайта в четвъртък вечерта, офертата бе свалена. Тя е дело на българин с потребителско име brownbanjo777.

Търгът за България бе с начална цена от 9 500 000 паунда. В описанието българинът написал, че продава “райско кътче, естествено опазено и екологично чисто с разнообразни красоти”, а за контакт оставил електронната поща и телефона на президентството. Той изрично пояснил, че не става дума за истинска обява. Не е ясно защо шегобиецът е адресирал продажбата тъкмо към президента - отпадането на мораториума за продажба на земя на чужденци от 2014 г., е ангажимент, поет от България с договора за членство в Европейския съюз.

Обявата бе свалена от администраторите на сайта часове след като бе пусната. За тези няколко часа никой не пожела да купи България.

Тази форма на изразяване на гражданска позиция не е новост в интернет. През 2006 г. австралиец опита да продаде Нова Зеландия при начална цена 0,01 австралийски долара. Преди обявата да бъде свалена, наддаването стигна до 3000 долара. 

На такъв търг в ebay беше пуснат и американският град Детройт преди няколко месеца, малко след като местната власт обяви фалит. “Продавачът” искаше 7,5 долара и бе предупредил купувачите, че градът е развалина.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.10 2013 в 11:38

Аз също мисля, че земята ни не бива да се продава. Съдбата ни е позиционирала на такова място, че трябва да сме много внимателни. Историята, дори тази от 20 век, ни дава примери, които правят основателни възраженията за продажба на земя. Ако не ви е известно, в борбата на евреите за създаване на собствена държава, огромна заслуга имат двама заможни решителни мъже, които (един след друг) купуват малко над 250, 000 хектара земя, независимо дали е пустееща или обработвана и върху нея са изградени първите кибуци и са се настанили първите заселници. Така се слага начало на "материализирането" на еврейската съвременна държава. Така, между другото ми се ще да попитам има ли българи сега, които са готови да направят това...

14.10 2013 в 11:41

Гробаджиите си имат достатъчно грехове за да им приписваш и този.

13.10 2013 в 23:25

Чужденците и до днес, а и след 2014 година няма да могат да купуват земя в България, за разлика от Европейските граждани. А всички могат да купуват земя, като регистрират фирма в България и прехвърлят земята на Българската фирма. Така че смисъл от тази забрана на практика почти няма, дори напротив. Но нали е нужен популизъм. Сигурно ГЕРБ са виновни за това. Президентът е виновен сигурно, мазни прости нещастници!

13.10 2013 в 21:39

Всъщност България отдавна е продадена и е собственост на Руската Федерация, поне от 69 години насам, да не кажа от 135 ! :)

13.10 2013 в 20:37

Родната комунистическа земя, само в рубли се продава. Тези които стоят зад тази кауза са ми почти толкова дебилни като ония от гарантирания минимален базов доход или нещо от сорта. Имам 200 декара и ще ги продам на евреи за да им е гадно на всичките. В краен случай на фармфил във фейсбучката ...

Страшно безмозъчни хора са това фатакистите.

13.10 2013 в 19:59

Та тя е продадена още от преди около 60 години ...

13.10 2013 в 17:32

Е, много са поискали..... Цветан Василев си я взема даром, как ще се бръкне да плати, че и във валута, то да бяха рубли......

13.10 2013 в 17:28

Ъ, как така ще се продава земя на чужденци, нали ще се вдигне цената та да може и сиромашията да захлеби, само ние червените вампири ще си правим текезесета, ще цицаме от Европа и държавни помощи, а иначе ще подхвърляме по някой лев на собствениците от кумова срама (ама то комунист срам има ли), а иначе сме големи текезесари едни домати и чушки не можем да произведем, а това крушите са нещо извънземно.