$3 млн. за писмото, в което Айнщайн казва, че няма бог

Елица Мартинова 08 октомври 2012 в 13:46 6654 6

Алберт Айнщайн, Снимка: The telegraph
Алберт Айнщайн, Снимка: The telegraph

Писмо, в което знаменитият учен Алберт Айнщайн разкрива възгледите си за Бог и библията, бе обявено на търг в eBay.

Наддаването се организира от калифорнийската Аукционна къща „Auction Cause”, a обявената начална цена е 3 млн. долара. Желаещите да се включат в търга ще могат да го направят до 18 октомври, когато сделката се затваря.

Писмото е написано на ръка през 1954 г. – само година преди смъртта на Айнщайн. То е адресирано до философа Ерик Гуткинд.

В него Айнщайн разкрива размислите си относно Бог и библията. Той нарича Свещената книга „колекция от достойни, но примитивни и детински легенди”, а вярата в Бог - наивна.

„За мен еврейската религия, наред с всички останали религии, е въплъщение на детински суеверия. Според мен еврейският народ, към който с радост спадам, няма никакви по-особени качества в сравнения с останалите народи. Според личния ми опит, те с нищо не са по-висшестоящи от останалите хора. Не намирам нищо „богоизбрано” в тях”, пише в друга част на писмото си скандалният физик.

"За мен думата Бог не е нищо повече от израз и продукт на човешките слабости", обобщава Айнщайн.

Собственик на ценния артефакт е анонимен колекционер, който се е сдобил с писмото през 2008 г.

„Имайки предвид интереса на хората към Айнщайн и въпросите, които писмото засяга, смятаме, че цената от 3 млн. долара съвсем не е висока”, коментира отговорникът по търга Ерик Гейзън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови