Проверки, които трябва да направите на камиона, преди да тръгнете на път

OFFNews 07 септември 2020 в 18:35 2768 0

Ако сте собственик на камион и искате да търсите стоки за автомобилен транспорт, трябва да създадете оптимални транспортни условия, които да осигуряват гаранция на спедиторите, че стоките ще пристигнат безопасно до местоназначението си. По този въпрос решаваща роля играят проверките, които трябва да извършите на камиона, преди всеки нов курс. Независимо от сезона, към проверките на голямо превозно средство трябва да се подхожда с голяма отговорност. И така, ето в какво се състои проверката, която водачът трябва да направи, преди да тръгне на път:

Проверка на гумите и налягането им

Препоръчваме ви винаги да имате манометър в кабината, за да проверявате налягането в гумите преди всеки нов ход, който започвате. Както знаете, оптималното налягане се отбелязва върху всеки камион в една от следните зони: централния стълб, вратата на водача или капака на резервоара. Ако камионът има меки колела, това е риск, който трябва да избягвате, особено в случай на голям товар. За оптимално налягане на колелата е препоръчително да вземете предвид теглото на товара, който превозвате при този курс. Ако въпросното превозно средство дърпа ремарке, налягането в гумите трябва винаги да се повишава с 0,5 - 0,8 бара в сравнение с първоначалното, като се вземе предвид общото допустимо натоварване.

Проверка на спирачната уредба

Отличното състояние на камионите е технически аспект, който трябва да проверите преди всяко състезание. Ако накладките са сменени наскоро, все още може да се направи проверка на спирачната уредба за главата на трактора и ремаркето.Тази проверка е задължителна, особено ако превозвате товар с голяма тежест. Не пропускайте тази стъпка, за да избегнете появата на нежелани пътни събития, които могат да застрашат както живота ви, така и живота на другите участници в движението.

Проверка на нивото на определени течности

През зимата проверката (и допълването, ако е подходящо) на нивото на антифриз е основно изпитание преди да се отправите на път. Ако акумулаторът няма достатъчно антифриз, климатичните условия, характерни за студения сезон, могат да ви принудят да спрете и транспортирането на стоки вече няма да бъде в рамките на предварително определените срокове за доставка. Също така проверката на нивото на маслото не трябва да липсва в списъка с течности, направен преди път. Нивото на маслото трябва да бъде между двете минимални и максимални точки, разположени на масленият резервоар. Относно осигуряването на оптимално ниво на видимост, е препоръчително да проверите дали има достатъчно препарат за почистване на предното стъкло и специална течност за прозорци, антифриз. Ако не, те трябва да се добавят, докато достигнат оптимално ниво.

Проверка на състоянието на батерията

Тъй като "смъртта" на акумулатора често настъпва внезапно, без признаци, лесно забележими предварително, състоянието му трябва да бъде тествано преди всеки нов транспорт на стоки, особено когато говорим за дълги разстояния. За тази проверка ще ви е необходим цифров мултицет. Също така, за да проверим дали алтернаторът се зарежда правилно, напрежението на акумулатора трябва да се тества при спиране на двигателя на камиона, но също и в условията, при време на неговата работа.

Проверка на състоянието на светлината
Осветителната система е жизненоважна, както през деня, така и през нощта. Освен това неизрядното и функциониране представлява сериозно отклонение от законовите разпоредби, тъй като е наказуемо според действащите норми за движение по пътищата. Следователно крушките и фаровете трябва да бъдат проверени преди всеки нов курс, който искате да извършите, като включите късата и после дългата светлина. Проверяват се и спирачните светлини, особено тези, разположени на ремаркето.

В заключение е важно е да запомним, че опасностите за движението често могат да бъдат избегнати чрез набор от оптимални проверки, извършвани преди всяко пътуване. Така че...обръщайте внимание на сигналите, които получавате от собствения си камион, относно всякакви дефекти!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !