Откриха скелета на "най-нещастния човек в историята"

Учените все още не са наясно какви са причините за смъртта на древен жител Помпей

OFFNews 01 юли 2018 в 14:24 8178 0

Откриха скелета на

Археолози откриха скелета на човек, загинал при загадъчни обстоятелства.

Заради първоначалното заключение на учените, че причина за смъртта на древен жител на Помпей е падане на огромна скала върху него, той беше определен като най-нещастният човек в историята. Според археолозите, опитвайки да избяга от изригналия вулкан Везувий през 79 година, той е бил застигнат от скала, изхвърлена от кратера. 

Скелетът е разположен в скала, като първоначално учените открили краката и част от гръбначния стълб, които били почти непокътнати. Преди да отместят скалата от останалата част от тялото на човека, те смятали, че тя е изцяло премазана. 

"Огромен каменен блок е затиснал горната част на тялото, смазвайки горната част на гръдния кош и главата, която очакваме да открием под скалата", казаха хора от археологическия екип, цитирани от "Индипендънт". 

Учудването им обаче било още по-голямо, когато те открили, че останалата част от скелета е непокътната. 

Засега версията за смъртта на древния човек е задушаване от пирокластичен поток - бързо движещ се поток от свръхнагорещени скали, сажди и токсични газове, които се образуват по време на експлозивни вулканични изригвания и могат да достигнат скорост до 750 км. ч. и температура от 1000 градуса.

По-голяма част от жителите на Помпей и близкия град Херкулан не за загинали от лавата, а именно от огромния облак от нагорещен газ, който покрил града. 

Откритите останки ще бъдат анализирани. По костите са открити следи от фрактури, чиито произход тепърва ще бъде уточнен, така че да бъдат възстановени последните моменти от живота на древния жител на Помпей. 

Скелетът беше открит в района на нови разкопки. По-рано този месец на това място, при издирването на останки от голяма римска резиденция археолозите откриха овъглени останки на кон, който също е умрял при изригването на Везувий. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови