Намират бракониерски чер хайвер в катафалка, спряна за превишена скорост

OFFNews 05 ноември 2015 в 10:29 4353 0

Калуга

Снимка Архив

Калуга - един от двата основни вида есетрови риби в река Амур.

Половин тон чер хайвер е бил открит в ковчег в катафалка, спряна в руския Далечен изток заради превишена скорост, предаде РИА Новости. За случая е съобщил днес шеф от управлението на МВР в Хабаровския край.

В края на октомври по пътя Хабаровск – Комсомолск на Амур е спрян заради превишена скорост бус на траурна агенция. При огледа му е намерен скъпият деликатес, затворен в ковчег и покрит с венци.

Засега заподозрените са двама – шофьорът и пътувалият с него мъж, който по-рано се обърнал в агенцията с молба за превозване на «тялото на покойната».

Хайверът е пратен в институт във Владивосток, където експертиза ще покаже от какъв вид риба е той и колко екземпляра са бракониерски унищожени. По предварителни данни нанесените щети са за повече от 10 милиона рубли (към 160 000 щатски долара), смятат в Хабаровското управление на МВР.

В река Амур има два основни вида есетрови риби – амурска есетра и калуга. Заради тяхната ниска численост уловът им с търговска цел в реката три пъти е задълго забраняван: в периодите 1923 – 1930 г. и 1958 – 1976 г., и от 1984 г. до наше време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков