Над 250 филма на феста в София

Александра Маркарян 28 февруари 2012 в 17:14 1898 0

Джералдин Чаплин
Джералдин Чаплин

Над 250 филма включва програмата на тазгодишния София филм фест. 16-ото издание на международното киносъбитие започва на 9 и приключва на 29 март. За него в България идват Джералдин Чаплин, Пиер Ришар, Любиша Самарджич, Тил Швайгер, Джулиано Монталдо идват в България за София филм фест.

Допълнителната програма е от 19 до 29 март в София, Бургас, Пловдив и Варна. Фестивалните прожекции ще продължат до 5 април в Дома на киното. 138 игрални, 39 документални и над 80 късометражни филма очакват с нетърпение зрителите. Световноизвестният турски режисьор Нури Билге Джейлан, носител на множество награди от престижни фестивали ще бъде специален гост на 16-ия София филм фест ще получи наградата на Столичната община за приноса си към киноизкуството. Той ще представи последния си филм „Имало едно време в Анадола”, спечелил Голямата награда на журито в Кан’11. Наградата на София ще бъде връчена на още трима режисьори: българина Георги Стоянов, създател на незабравимите киноистории  „Случаят Пенлеве” и „Щурец в ухото”, босненеца Данис Танович, носител на Оскар за „Ничия земя“ и британеца Хю Хъдсън, чиито дебютен филм „Огнените колесници“ е удостоен с 4 „Оскар”-а.

Фестивалът стартира на 9 март с премиерата на игралния дебют  „Аве” на българския режисьор Константин Божанов, отличен със Специалната награда на журито на МКФ Сараево 2011. Паралелното официално закриване в зала 1 на НДК и кино Люмиер на 18 март предлага на зрителите избор между отличения със „Златна мечка”, „Златен глобус” и „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм „Раздяла” на иранеца Асгар Фархади и документалния портрет „Стоичков” на Борислав Колев, който ще бъде почетен с присъствието на главния герой на филма – Христо Стоичков. В програмата на 16-ото издание на София филм фест е включен и „Фокус Ирландия”, организиран със съдействието на посолството на Ирлания у нас. Сред 6-те заглавия има познати на българските зрители като „Веднъж” и „Закуска на Плутон” и непоказвани у нас филми като „Целувки”, „Паркинг”, „Чувство” и „Кеят”, чиято прожекция на 17 март – денят на Свети Патрик, ще бъде Ирландската гала на фестивала. Сред специалните събития на София филм фест 2012 са Галата на звездите и Галата на толерантността. Звездната вечер на 18 март ще предложи прожекцията на филма „А защо да не живеем заедно“  на Стефан Роблен, за която са поканени Джералдин Чаплин, Пиер Ришар, режисьорът Роблен и продуцентът Кристоф Брюнше. На фестивала през 2012-а очакваме немската кинозвезда Тил Швайгер, който заедно със Санчо Финци и продуцента Томас Циклер ще представи блокбастъра „Петел с вино” – немската гала на фестивала; любимецът на няколко поколения български зрители Любиша Самарджич, който пристига у нас за регионалната премиера на „Дъжд над Балканите”; и ветеранът на италианското кино Джулиано Монталдо, чийто най-нов филм „Индустриалецът” е включен в рубриката „Киното днес – Големите майстори”. Трима легендарни кинематографисти ще бъдат уважени с представителни панорами, включени в програмата. Това са италианският класик Еторе Скола, чешкият режисьор Милош Форман от годините „преди да излети” към звездна слава отвъд Атлантика и полският майстор Анджей Вайда. Българското игрално кино ще представи филмите, завършени след март 2011. За първи път пред фестивалната публика ще бъде представен „Миграцията на паламуда” на режисьора Людмил Тодоров, документалните премиери „Стоичков” на Борислав Колев, „Човека и Народа” на Светослав Овчаров (за Тодор Живков), „Момчето, което беше цар” на Андрей Паунов (за Симеон Сакскобургготски, Българската гала на фестивала), „Град на мечти“ на Светослав Драганов, „Филмова орис“ на Никола Корабов, „Вляво от пътя Лондон-Калкута“ на Михаил Мелтев, „Случайни гости за случаен влак“ на Антоний Дончев, „Татко снима мръсни филми” на режисьора Йордан Тодоров е посветен на българина Стивън Апостолоф, известен холивудски режисьор на еротични филми от 60-те и 70-те години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови