Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Марсоходът Curiosity направи първия сондаж на Марс (снимки)

Вероника Шербанова 10 февруари 2013 в 16:11 3519 1

Curiosity направи първия сондаж на Марс. Снимка: НАСА
Curiosity направи първия сондаж на Марс. Снимка: НАСА

Марсоходът Curiosity направи първият сондаж на марсианска скала, съобщи Би Би Си. Взетият материал ще даде на учените информация за времето, когато на Марс е имало вода.

Curiosity е направил две дупки с диаметър 1,6 см и дълбочина съответно 6,4 см и 2 см. Прахът от тях ще бъде пресят и прегледан, а след това ще бъде прехвърлен към уредите на марсохода, обясняват специалистите от НАСА.

До този момент не е анализирана по този начин вътрешността на скалите от друга планета, допълват те. По думите им операцията е успешна и е от изключително значение.

Това е най-важното постижение на марсохода от спускането му с космически асансьор миналия август, категоричен е ръководителят на научния екип проф. Джон Гротизингър.

Вземането на пробите от вътрешността на скалата е ключов момент в мисията на Curiosity – да провери дали околната среда би могла да бъде подходяща за живот, обясняват учените. Марсоходът трябва да установи химическият и минералният състав на взетия материал. Учените се надяват да открият повече информация за времето, когато на Червената планета е имало вода.

Curiosity кацна на Марс в началото на август 2012 г. след повече от 8 месеца пътуване и изминати 563 млн. км.  Марсоходът е различен от предишните модели с размерите си  – 2 метра височина, 3 метра дължина и над 900 килограма тегло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews