Ловен магазин Фавия – пулсът на модерните технологии в облеклата и аксесоарите, душата на всеки автентичен ловджия

OFFNews 08 юни 2022 в 14:51 4127 0

Ако нямате подходящото ловно облекло, не бихте могли да си помислите да излезете на лов според съвременното разбиране на думата – като спорт или забавление. За всеки начинаещ ловът може да изглежда нещо никак сложно, но всеки опитен ловджия знае, че това е изключително многостранна дейност. Всеки компонент от ловната дейност изисква наличието на подходящо ловно облекло и ловна екипировка, ловни аксесоари, подходящото оръжие, допълнителни приспособления.

Всичко това обаче не следва да изглежда обезсърчително за начинаещия ловец, който никога не е изпитвал тръпката да отиде на лов някъде в гората, в полето, или високо в планината – заедно с групата опитни ловци, ловджийските кучета и добре подбраното ловно облекло за конкретното излизане. Важно е да запомните, че всеки опитен ловец някога е започнал с нулево познание за ловното облекло, екипировки, оборудване и всичко останало необходимо за успешен и приятел лов.

Някои опитни ловджии са започнали като много млади, но не е нужно да израствате около лова, за да му се насладите. Дори и на по-късна възраст, можете да превърнете лова в хоби, което да ви носи тази приятна тръпка, която не може да се сравни с нищо друго. Съвсем естествено е да започнете от осигуряване на ловното облекло и оборудване, с ловните аксесоари, които ние в lovenmagazin.bg сме осигурили за начинаещи и опитни ловджии.

Що се отнася до подготовката и излизането на лов, екипировката и облеклото са най-важната част. Носенето на подходящите артикули може да подобри вашето изживяване. Със сигурност ще искате да ви е удобно и да се чувствате подсигурени, докато сте в дивото. Не мислете обаче, че трябва да купувате всяка част от екипировката, която можете да си представите, че съществува на пазара. Можете много добре да се справите с качествено облекло, маркова екипировка и няколкото специфични за лова принадлежности, без да е нужно да харчите цяло състояние.

Нека за момент да забравите за оръжието и амунициите, чийто избор е една отделна вселена. Нека започнем с ловното яке и панталона, като неизменна част от избора, който трябва да направите веднага с влизането в магазина. Те са част от голямата категория ловно облекло, в която влизат още ловните елеци, ризи, поларени дрехи, термобельото, тениските, та чак до чорапите, които да подсигурят краката във влажното и хладно време, или да осигурят дишане на кожата когато ловувате през горещите дни от годината.

И ако панталоните, якето, чорапите, ловният елек, термобельото, спадат към самото ловно облекло, то ботушите, които трябва да имате отиват директно в категорията обувки. В нея влизат и специалните обувки за лов, които може да се избират според терена и сезона. Като допълнение в категорията, идват и непромокаемите терлици, които се носят като защитна преграда, особено при лов в пресечени терени с много локви и влага.

Голям избор за вашата лична ловна екипировка идва от категорията аксесоари за лов. Там са допълнителните приспособления, които са много важна част от облеклото; например шапките. Може да изберете зимна шапка, която е задължителна в излизания в студените сезони и лятна шапка, която да пази главата ви от пек през лятото. Оттам насетне има водоустойчиви шапки, тактически шапки, шапки с козирка или каскети, и т.н. Категорията предлага още ръкавици, колани, гети, ленти за главата, очила за лов. Не бива да бъдат подценявани яките, които са отличен помощник през зимата.

Когато привършите с пазаруването на ловното облекло, несъмнение ще трябва да се насочите към категорията осигуряваща ловно оборудване. В нея влизат както допълнителни подсигуряващи предмети, така и конкретни приспособления подпомагащи ловния процес. Първите са по-скоро термо чанти и постелки, столчета, укрития. Вторите са вече конкретни звукови примамки, оптики и бинокли. Според вида лов, който упражнявате се избират всички тези допълнителни предмети от оборудването.

Няма как да излезете в дивото без да имате подсигурени комуникационни устройства, мобилните телефони и радиовръзка с колегите са задължителни. Групата макар и разделена според ловното трасе, трябва да е в комуникация помежду си, както заради самия лов, така и заради безопасността. Когато сте в непознат терен и пробвате нещо ново, задължително е да имате във вашата ловна чанта, географски карти и GPS устройство.

Ловното облекло и ловното оборудване имат за цел да направят всеки ловец годен за придвижване в различна от ежедневната среда. Дори една разходка в гората коренно се различава от излизане на лов с дружината или сам с ловното куче. Затова освен изцяло персонално избраната екипировка, от съществено значение е да не се забравят и неща, които не е задължително да са в ловния магазин, но са от първа необходимост, за да направят ловния излет по-лесен, по-безопасен и по-приятен.

Например комплект аптечка за първа помощ трябва винаги да е сред екипировката. Високо енергийна храна като протеинови барчета също е нещо съвременно и ново като решение, но много полезно такова; швейцарското ножче, мокрите кърпички, тоалетна хартия, въженца и кукички, допълнителен чифт чорапи и т.н. Със сигурност ако сте пропуснали нещо, веднага може да консултирате избраното с опитен ловец, който да добави още нещо в списъка, особено ако се касае за конкретно излизане.

Не трябва да забравяме и най-добрия приятел на човека, който също така е и най-добрия приятел на ловеца – става дума за кучето. За ловните кучета си има специална категория продукти, които подсигуряват функционално окомплектовката – това означава, че кучетата ще има най-качествените каишки и поводи, жилетки, а ловците ще разполагат със сигнализация и GPS ориентиране къде се намира всяко едно куче, което се е отделило, за да хване плячката. Животно ще отговаря на сигнала от всяка свирка за куче, а телетактът ще осигури комуникацията с кучето при всяка ситуация на ловния терен.

Видът на облеклото, екипировката и оборудването, от които ще се нуждаете, пряко ще зависят от вида на лова, който ще практикувате и от сезона, терена и климатичните условия по време на самия лов. Всяка една различна ловна неделя, може да имате нужда от допълнителна модификация на облеклото, така че вашето облекло и оборудване вкъщи трябва да са винаги в изправност и готова за окомплектоване за новия ловен излет.

Компаниите разработват нова екипировка и облекло всяка година и е добре да бъдете в крак с иновациите и оптимизираните решения на пазара. Един от най-добрите начини да направите това е да четете списания и блогове по темата, и да коментирате всичко това с вашите колеги в ловния клуб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!