Коулун: Градът, в който нямаше достатъчно място

Симона Костадинова 04 февруари 2014 в 16:12 14352 5

град Коулун от птичи поглед

Коулун, известен като „града-крепост“, в миналото e бил сред най-гъсто населените места в света, а жителите му не зачитали местните закони.

Изминали са повече от 20 години откакто градът, който се намирал в покрайнините на Хонг Конг, вече не съществува, но светът все още го помни.

Коулун остава в историята също и като "града на мрака", защото бил толкова гъсто застроен, че по уличките и тротоарите рядко огрявала слънчева светлина.

През 60-те и 70-те години беззаконието в оградения град тържествувало. Тогава китайските Триади властвали в Коулун и там процъфтявали проституцията, хазарта и трафикът на наркотици.

Да се живее в този град определено било много далеч от комфортното. Мръсотията и мизерните условия били сред основните проблемите на Коулун до самото му разрушаване.

Въпреки това бившите му жители си спомнят с носталгия за оградения град. „Всички имахме изключително стабилна връзка помежду си в лошите условия“, казва той.

Малко преди Коулун да бъде съборен, населението му достигнало над 50 000 души, на които се падат средно по 30 кв. м. площ. Това прави гъстотата на населението наистина впечатляваща - 2 млн. души на кв. км. За сравнение в Хонг Конг се падат малко над шест хиляди на кв. км.

Историята на Коулун

Историята на града започва в началото на 19-и век, когато Коулун е китайски военен пост, след това бива под управлението на Англия и Япония.

По време на Втората световна война японците разрушават града, а след нея мястото се превръща в магнит за бежанци. Тогава нито британските, нито китайските власти не предприемат мерки срещу разрастващата се престъпност.

Броят на жителите му бързо се разраства, градът започва да се застроява с невероятни темпове. Така се ражда Коулун такъв, какъвто светът го помни днес.

Краят на "града на мрака"

През януари 1987 г. правителството на Хонг Конг, обявило плановете си да разруши града. След сложен процес на изселване на хората, живеещи там, през март 1993 г. събарянето започнало и завършило чак през април 1994 година.

В момента на мястото на оградения град има парк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови