Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Как живеят съучениците на китайчето със замръзналите коси (фоторазказ)

OFFNews 16 януари 2018 в 15:23 9188 0

Помните ли снимката на малко момче от Китай, чиито коси и вежди бяха замръзнали от студ, защото бе вървяло 5 км, за да стигне до училище?

Леденото момче, както бе кръстено в социалните мрежи, трябва да извървява всеки ден по 5 км пеш до училище, а често температурите навън са отрицателни. 

След като трогателната му история обиколи света, стана ясно, че съучениците му имат не по-лека съдба.

Това дете учи в същото училище като Леденото момче. То носи военно яке, за да не измръзва и живее с възрастните си баба и дядо. Родителите му са заминали за по-голям град, за да работят. 

За жалост, почти всички деца от това училище живеят с възрастните си роднини. Китайското правителство не позволява на жителите си да се местят в други градове, за да предотвратят "вътрешната миграция". Ако някой все пак реши да се премести, дори само за да работи, държавата прекъсва здравното осигуряване на децата му и не им позволява да се запишат в училище извън родния им град. А всеки китаец знае, че образованието е важно, защото често е единственият възможен път към бягството от бедността.

По тази причина Леденото момче и неговите съученици изминават по 5 км пеша в снега, за да отидат на училище. 

Това е селото на момчето, в което живеят oще 10 негови съученици.

Къщите са малки, повечето случаи едностайни, и единственият начин да се отоплят е като се запали огън вътре в постройката.

Голяма част от децата трябва да вървят по пътеки през планините и през полетатa. А когато пресичат малки поточета, пият вода от тях, тъй като не си носят в училище и това е единственото място, където могат да намерят прясна.

Много от децата имат сериозни кожни проблеми, тъй като често ръцете и лицата им измръзват от студа. Рани по лицето, обезцветяване на лицето и кожа като на 80-годишни старци са последствията на вървенето в студа.

Училищният обяд е най-обилната храна, която по-голямата част от децата получават на ден.

След обяд, децата винаги помагам и мият чиниите. За жалост, ги почистват навън и с ледена вода.

След като снимката на Леденото момче обиколи целия свят, над 15 000 долара, както и отоплителни уреди, бяха дарени за него и съучениците му. На всяко едно от децата е създаден фонд със 75 долара в него. На тази снимка директорът Фу Хенг раздава зимни дрехи, които също са били дарени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!