Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Как се произнася Омикрон? Името на новия COVID вариант се оказа препъни-камък

OFFNews 08 декември 2021 в 14:28 2259 0

Снимка Pixabay

Омикрон, омикран, амикрон? Произношението на името на новия вариант на коронавируса, буквата О в гръцката азбука, се оказва препъни-камък, особено в англоезичния свят. Думата се нарежда сред най-често бърканите през 2021 г., пише Би Би Си.

Проучването установява кои са думите и имената, бъркани най-често в публичната реч. Направено е от американската Captioning Company, която осигурява субтитри за живи включвания на телевизии и в съдебни зали.

Омикрон е особено предизвикателна дума. Може да се чуе като "О-ми-краан" или "А-му-краан" във Великобритания или САЩ, отбелязва британската медия.

Фамилията на Били Айлиш (Eilish) също често е предизвиквала колебание и грешки.

Сред другите мъчни думи на 2021 г. е фамилията на Стефанос Циципас. Световният №4 в мъжкия тенис гръцки тенисист, достигнал до финала на тазгодишния "Ролан Гарос", затруднява силно коментаторите, които не са обръгнали на нашето "ц" и не им се случва често да произнасят "ts". 

Глазгоу - най-големият шотландски град - съсредоточи вниманието върху себе си с провеждането на климатичната конференция, а също с факта, че и Джо Байдън, и Барак Обама не успяха да произнесат правилно името му.

Фамилията на американския вирусолог Антъни Фаучи - цитиран често в коронавирусната пандемия, както и малкото име на американския вицепрезидент Камала Харис също са в класацията на труднопроизносимите думи за изминаващата година.

Проучването е било поръчано от приложението за изучаване на чужди езици Babbel.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews