Quantcast

Испания обмисля нова часова зона за по-добър сън и работоспособност

Последна промяна на 27 септември 2013 в 13:58 3373 2

Испания иска да си подобри сиестата с промяна в часовата си зона
Испания иска да си подобри сиестата с промяна в часовата си зона

Испанският парламент ще гласува дали да бъде променена часовата зона на страната, за да се подобрят хранителните навици, сънят и работата на населението.

Депутатите, внесли законопроекта, смятат, че Испания повече от 70 години не е в правилната часова зона.

През 1942 г. генерал Франко "премества" часовника в Испания по централното европейско време (CET), за да последва нацистка Германия.

Испания трябва да бъде със същото часово време като Великобритания и Португалия, които са с два часа пред сегашната часова зона, казват депутатите. 

"Тук спим с час по-малко отколкото Световната здравна организация съветва хората. Липсата на сън вреди на работата и ученето", заявиха пред медии от парламентарната комисия.

"Часовите ни навици са определени от Слънцето, а не от часовника. Обядваме в 13 часа и вечеряме в 20 часа според слънцето, но според часовника това става в 15 и 22 часа", се казва още в текста на законопроекта.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.09 2013 в 18:21

Малко спяли. По-поспалив народ от испанския не познавам. Не им стига следобедната сиеста, ами и още един час искат. А събота и неделя едвам се надигат на обед.

27.09 2013 в 15:27

Мисля, че има някаква грешка. Испания са с 1, а не с 2 часа разлика от Гринуич. Ако бяха с 2 часа щяха да са в нашата часова зона.