Google ще докладва на ФБР потребителите си

01 юни 2013 в 14:33 3421 1

Google Снимка: EPA/БГНЕС
Google Снимка: EPA/БГНЕС

Компанията Google ще е длъжна да докладва на ФБР данни за свои потребители. Това реши съдът в Сан Франциско.

Той отхвърли молбата на компанията, която оспорваше 19 искания на Федералното бюро за разследване за разкриване на данни за хора, ползвали Google, съобщи CNET.

ФБР има право да изпраща на телекомуникационните компании искания, без да чака решение на съда, ако конфиденциалните данни могат да имат значение в хода на разследването на дела, свързани с държавната сигурност на САЩ, гласи решението на съда.

Изслушванията по делото се проведоха при закрити врата.

Показания по него са давали двама висши служители на ФБР.

При прочитането на решението съдийката е дала да се разбере, че ако Гугъл формулира конкретни аргументи по всяко от 19-те искания на ФБР, то делото може да бъде разгледано повторно, отбелязва БГНЕС. Тя не дала решение по две искания на ФБР и е поискала от правителството подробна информация за тях.

От 2003 до 2006 година ФБР е разпратило почти 192,5 хиляди писма с искане за разкриване на лични данни на ползватели и в 97 процента от случаите това е трябвало да остане тайна, напомня Лента ру.

През март представител на ФБР съобщи, че главен приоритет на агенцията през 2013 година ще бъде наблюдение на най-големите интернет компании. Специалистът тогава се оплака, че на американските спецслужби не достига правна основа за ефективно следене на съобщенията и пощата на кроящите зли планове ползватели на световната мрежа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови