Google ни пита какво да прави с данните ни след смъртта

Вероника Шербанова 12 април 2013 в 11:34 1189 0

Google, Снимка: Reuters
Google, Снимка: Reuters

Google ще позволи на потребителите си да решат какво ще се случи с тяхната лична информация, след като вече не са активни потребители или ако починат. Те ще могат да изтрият данните си или да ги препратят на приятел, съобщи Би Би Си.

Става въпрос за всички данни, които се съдържат в техния e-mail, социалната мрежа Google Plus, YouTube, Blogger, мрежа за споделяне на снимки и други.

Потребителите ще могат да изтрият личните си данни 3, 6, 9 или 12 месеца, след като вече не са активни, или да ги препратят на други хора. Компанията пък ще изпраща уведомителни писма и текстови съобщения, преди да предприеме каквито и да било действия.

Решението беше взето, след като много потребители на социалните мрежи по цял свят обявиха, че са сериозно разтревожени за това какво се случва с тяхната лична информация, след като вече не са активни онлайн.

„Надяваме се, че тази нова услуга ще ви позволи да планирате своя дигитален живот след смъртта, което ще защити вашата лична неприкосновеност, ще ви осигури безопасност и ще направи живота на обичаните от вас хора по-лесен, след като вече ви няма, обясниха от компанията.

Други социални мрежи също предлагат услуги, свързани с акаунтите на потребителите си след тяхната смърт. Facebook например позволява акаунт да бъде запазен с определен статут след смъртта на неговия притежател.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!