Google добави подводни снимки към картите си (видео)

Елица Мартинова 26 септември 2012 в 15:37 3122 0

Google добави подводни снимки към картите си, Снимка: www.theverge.com
Google добави подводни снимки към картите си, Снимка: www.theverge.com

Компанията Google добави панорамни подводни снимки от няколко коралофи рифа към картите си.

Част от новите обекти в Google Maps са Големият бариерен риф в Австралия, филипинският остров Апо, както и заливът Ханаума бей, и кратерът Молокини в Хавай.

При всяка снимка камерата се движи приблизително с 4 км/ч., а кадрите се запечатват на всеки три секунди. Това позволява да се заснеме пълна 360-градусова панорама, която дава реалистична представа за картината.

Потребителят сам може да избира посоката на картината и това създава истинско 3D-усещане.

„Чрез тези ярки и впечатляващи снимки можете да изследвате и почувствате някои от най-големите коралови рифове, без да ви се налага да сте водолаз или без дори да можете да плувате“, пише в прессъобщението по темата вицепрезидентът на Google Maps and Earth Брайън Маклендън.

Досега в Google са опитвали да правят компютърни възстановки на морското дъно, но това е първият им опит с реални подводни снимки.

Впечатляващите кадри са събрани при проекта Catlin Seaview Survey. Той е плод на съвместна дейност между застрахователната фирма Catlin Group Limited и изследователската организация Underwater Earth.

Кампанията провежда изследвания върху състоянието на рифовете и влиянието, което глобалното затопляне има върху тях.

Директорът на програмата Ричард Вевърс посочва, че популяризирането на кадрите ще помогне при опазването на рифовете. От една страна снимките ще послужат на изследователи при работата им, а от друа – ще привлекат вниманието на широката публика към проблемите на подводните екосистеми.

Участниците в програмата имат много по-големи амбиции - да създадат и публикуват архив на рифовете по цял свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!