Ердоган оплю "Великолепният век": Сюлейман живя на кон, а не в харем

28 ноември 2012 в 14:50 5012 2

Турският премиер Реджеб Ердоган се обяви против популярния и у нас турски сериал "Великолепният век". Политикът се закани на авторите на продукцията, че може да бъдат подведени под отговорност заради изкривяване на историческия образ на порядките в Османската империя, съобщи ИТАР-ТАС.

"Ние знаем за султан, който прекарва 30 години от живота си на кон, а не в двореца - така, както ни е показано в сериала", заяви премиерът.

Според Ердоган сериалът не отговаря на истината за мюсюлманските нрави и бит от онова време. Той остро разкритикува режисьорите и ръководството на Star TV, която излъчва "Великолепният век" в Турция, и добави, че очаква "съдът в действие".

Освен премиера и много турски граждани и историци остро осъдиха сериала, подчертавайки, че той изопачава естеството на живота и политиката, водени от Сюлейман Великолепни.

Сюжетът на сериала „Великолепният век“ пресъздава любовната история на един от най-великите османски владетели - Сюлейман Великолепни и неговата наложница Роксолана, дъщеря на православен украински свещеник.

В основата на тв сагата са интригите в султанския двор. Султанът е пресъздаден като груб и безкомпромисен човек, който се оплита в любовните игри на робините от харема си.

Сериалът се излъчва освен в Турция и в други балкански страни. Той набира популярност и в Русия, Казахстан и Чехия. У нас го излъчва TV7.

Сюлейман I, известен като Сюлейман Великолепни, е десетият и най-дълго управлявалият султан на Османската империя от 1520 до 1566 г. По време на управлението му тя разширява границите си и се превръща в световна сила.  Сюлейман провежда и множество законодателни промени, свързани с образованието, данъците и наказателното право.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews