Чех даде 2 млн. долара за дефектната марка 'Обърнатата Джени'

OFFNews 14 ноември 2023 в 14:32 2693 0

марка

Снимка Getty images

"Обърнатата Джени" - 49-та по ред, вече има нов собственик.

На търг в Ню Йорк миналата седмица беше поставен нов рекорд: пощенска марка "Обърнатата Джени" беше продадена за 2 млн. долара.

Това не е рекорд за световната филателия - най-скъпата марка "Британска Гвиана", беше продадена преди девет години за 9,5 млн. долара - но е рекорд за марка, издадена в Съединените щати, съобщи Би Би Си.

Известната "Обърната Джени" е издадена през 1918 г. и има номинална стойност 24 цента. Уникалността на тази марка се състои в това, че на нея пощенският самолет Curtiss JN-4, който е получил прозвището "Джени", е отпечатан по погрешка с главата надолу.

Пощенските служители бързо забелязали грешката, но лист от 100 екземпляра все пак успял да влезе в обръщение и сега колекционерите-филателисти са готови да платят огромна сума пари за останалите от тези сто екземпляра.

Два милиона долара бяха платени за марката на търга на Robert A Siegel Auction Galleries от известния колекционер, 76-годишния Чарлз Хак. Хак вече е бил собственик на две "Обърната Джени". Той купува първия от тях в самото начало на века за около 300 000 долара. Втората през 2007 г. за близо един милион евро.

Тази последната, която струва на Хак 2 млн., филателистите дълго време не можеха да купят. Външни очи не са я виждали в продължение на един век от пускането ѝ в обращение, защото собственикът, а след това и неговите наследници, са я пазели в банков сейф. Цената на тази уникална марка скочи рязко веднага след пускането ѝ в обращение.

Но през 2018 г. тя най-накрая беше продадена на търг за първи път.

Тъй като този екземпляр - номер 49 от сто - почти не е излизал на бял свят през последните 105 г., той е много по-добре запазен от останалите.

"Цветовете са наситени, а хартията е лека", се казва в описанието на марката, предложена на търга.

Чарлз Хак заяви пред "Вашингтон пост", че възнамерява да продължи да пази ценната марка от светлината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика