Алигатор, избягал по време на бомбардировките на Берлин, почина на 84 г. в Русия

OFFNews Последна промяна на 23 май 2020 в 21:10 8152 3

Снимка Московски зоопарк

Алигатор, преживял Втората световна война и бомбардировките на Берлин и спряган погрешно за домашен любимец на самия Адолф Хитлер, почина в Московския зоопарк на преклонната 84-годишна възраст.

Новината съобщиха от зоопарка в Туитър.

"Вчера нашият мисисипски алигатор Сатурн почина от старост. Той бе на 84 години - изключително почтенна възраст", съобщиха от зоологическата градина.

Сатурн е бил дарен на Берлинския зоопарк в далечната 1936 г. скоро след раждането си в САЩ. Избягал е от зоопарка по време на бомбардировките през 1943 г.

Британски войници са го открили три години по-късно и го даряват на Съветския съюз.

Как прекарва тези три години, остава неразкрита загадка. Но от 1946 г. досега е любимец на посетителите на зоопарка в Москва.

"За Московския зоопарк бе чест да гледа Сатурн в продължение на 74 години", се казва в съобщението.

"За нас Сатурн бе цяла епоха и ни най-малко не преувеличаваме... Той е виждал много от нас като деца. Надяваме се, че не го разочаровахме", пишат в емоционалното съобщение служителите.

Сатурн разпознавал гледачите си, обичал да го масажират с четка и ако е раздразнен, можел да сдъвче бетон със зъбите си.

Мисисипските (американски) алигатори обичайно живеят 30 до 50 години.

Агенция Интерфакс припомня, че веднага след пристигането на Сатурн в Москва се появил слух, че той е бил в личната колекция на Адолф Хитлер. Не е ясна каква е основата на този слух. Московската зоологическа градина отрича това, посочвайки, че "животните не принадлежат на политици и не трябва да бъдат държани отговорни за човешки грехове".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови