14 технологични милиардери, на които не им трябва колеж, за да успеят

Ивайло Анев 08 септември 2014 в 18:00 20132 19

Стив Джобс.

Невинаги завършването на университет носи успех в живота. Доказателството за това са 14 милиардери, които по една или друга причина не са завършили университет, пише "Business Insider".

Вижте историите на едни от най-богатите хора в света:

Бил Гейтс

Компания - Microsoft

Университет - Харвард

Състояние - 81 млрд. долара

Бил Гейтс, основател на Microsoft, се записва в Харвард през 1973 г. В първата си година Гейтс създава езика за програмиране BASIC. Той напуска университета през втората си година, за да се концентрира върху компания на име Microsoft, заедно с приятеля си от детинство Пол Алън.

Майкъл Дел

Компания - Dell Computer

Университет - Тексаски университет в Остин

Състояние - 18.8 млрд. долара

Дел решава да напусне още през първата си година в University of Texas в Остин. Той основава Dell Computer Corp. през 1984 г., а малко по-късно става най-младият главен изпълнителен директор, който попада в класацията Fortune 500 на сп. Fortune.

Марк Зукърбърг

Компания - Facebook

Университет - Харвард

Състояние - 34 млрд. долара

Закърбърг, също както и Бил Гейтс, е приет в Харвард. Той обаче не успява да го завърши, тъй като от общежитието си основава Facebook. За 2013 г. приходите на компанията достигат 7.8 млрд. долара, а по последни данни активните потребители са 1.32 млрд. души.

Стив Джобс

Компания - Apple

Университет - Колеж Рийд

Състояние - 6.5-7 млрд. долара

Джобс напуска колежа Reed College в Калифорния след само един семестър. Причината - невъзможност да плаща обучението си в частното училище. Затова той основава Apple заедно със Стив Уозняк в гаража си. Малко преди смъртта му през 2011 г. богатството на Джобс се оценява на около 7 млрд. долара.

Джак Дорси

Компания - Twitter, Square

Университет -  Университет по наука и технологии в Мисури

Състояние - 2.6 млрд. долара

Дорси е един от съоснователите на Twitter и основател на Square. Той е приет в University of Science and Technology в Мисури, но по-късно се мести в NYU, откъдето напуска, за да основе Twitter. Към момента той притежава 5% от Disney, а също така е и в борда на директорите на компанията. Дорси споделя, че става сутрин в 5.30 часа, за да медитира, а след това тича 10 км.

Пол Алън

Компания - Microsoft

Университет - Щатски университет във Вашингтон

Състояние - 16.3 млрд. долара

Алън основава Microsoft заедно с Бил Гейтс през 1975 г. Двамата са учили в една и съща гимназия - Lakeside School. След това Алън е приет в State University във Вашингтон, но напуска след втората година, за да започне работа като програмист в Honeywell.

Лари Елисън

Компания - Oracle

Университет - Университет на Илинойс, Университет на Чикаго

Състояние - 51.1 млрд. долара

Елисън е съосновател и главен изпълнителен директор на Oracle. Той напуска University of Illinois след втората си година, като причината е смъртта на майка му. На следващата година той е приет и в University of Chicago, но напуска само след един семестър. През 1977 г. той основава Software Development Labs, която по-късно преименува на Oracle.

Шон Паркър

Компания - Plaxo, Napster, Airtime

Университет - 

Състояние - 3.2 млрд. долара

Паркър е съосновател на Napster, а по-късно става президент на Facebook, въпреки че никога не е ходил в колеж. Днес той е партньор на Питър Тийл, а също така заема ръководни постове в компании като Spotify и Yammer. 

Евън Уилямс

Компания - Twitter

Университет - Университет на Небраска

Състояние - 3.1 млрд. долара

Уилямс е един от съоснователите на Twitter. Израснал в Небраска, той учи в университета Nebraska – Lincoln, откъдето напуска след година и половина. Първият му успех идва с компанията Odeo, но милиардите си печели от Twitter.

Ян Коум

Компания - WhatsApp

Университет - Университет на Сан Хосе

Състояние - 7.6 млрд. долара

Коум е съосновател на WhatsApp, която Facebook придоби за над 19 млрд. долара в началото на 2014 г. Коум учи в университета в Сан Хосе, но напуска, за да започне работа в Yahoo. Той работи в компанията 9 месеца до 2007 г., след което я напуска и основава WhatsApp.

Дъстин Московиц

Компания - Facebook, Asana

Университет - Харвард

Състояние - 8.1 млрд. долара

Московиц е един от съквартирантите на Марк Закърбърг, а по-късно и първи служител в компанията. Той напуска Facebook през 2008 г., за да основе Asana, която произвежда инструменти за подобряване на производителността на работното място.

Хироши Ямаучи

Компания - Nintendo

Университет - Университет в Уаседа

Състояние - 2.6 млрд. долара

Nintendo е основана през 1889 г., за да продава карти за игра. Хироши Ямаучи напуска Университета в Уаседа, за да оглави компанията, като е едва трети президент в историята й.  Той заема поста си в продължение на 55 години, преди да умре през 2013 г. на 85–годишна възраст, а компанията се превръща в една от най-големите в сектора.

Азим Премеджи

Компания - Wipro

Университет - Станфорд

Състояние - 16.7 млрд. долара

Премджи напуска Станфорд на 21-годишна възраст след смъртта на баща си. По-късно той основава Wipro, която управлява и до днес. В момента притежава 7.3 млрд. долара, което го прави най-богатият индиец.

Гейб Нюъл

Компания - Valve Corporation

Университет - Харвард

Състояние - 1.3 млрд. долара

Гейб Логан Нюъл е съосновател и управител на компания Valve Corporation. След напускането на Харвардския университет, той прекарва тринадесет години като служител на Microsoft Corporation с идеята да стане „милионер на Microsoft“. Вдъхновен от Майкъл Абраш, който напуска Microsoft, за да работи върху компютърната си игра Quake към id Software, Нюъл и Майк Харингтън напускат Microsoft, за да основат Valve през 1996.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Елена, която върна наградата