10 думи, които е невъзможно да бъдат преведени

OFFNews 02 януари 2015 в 14:20 24643 12

Руснаци, китайци, испанци, американци и англичани - всички твърдят, че езикът им предлага най-голямо богатство и разнообразие от думи. 

Всички езици обаче се оказват недостатъчни. Някои имат думи, с които перфектно се изразяват емоции или идеи. Тези думи обаче е невъзможно да бъдат преведени на други езици.

Точно това насърчава британската дизайнерка Сандерс да напише и илюстрира книгата "Изгубени в превода". Дизайнерката е събрала в книгата си 50 думи, които имат специфични значения за различните култури по света. Би Би Си ни показва 10 от тях:

Mangata

Това е шведската дума, която се използва за отражение, подобно на начина, по който луната се отразява във водата.

Akihi

"Akihi" е хавайска дума, която изразява ситуация позната на мнозина - дезориентацията и объркването, което изпитваме, когато някой ни обяснява как да стигнем до определено място. 

Hiraeth

Уелска дума, която се доближава до португалската "Saudade". Най-общо казано думата описва чувство на меланхолия по място, което не съществува. 

Iktsuarpok

Инуитска дума, която означава нещо между нетърпение и очакване. Това е чувството, когато излизате, влизате, разхождате се, надявайки се да видите някой или нещо, което очаквате. 

Kummerspeck

Немският израз "Kummerspeck" буквално се превежда като "сланина на мъката" и се отнася до теглото, качено заради отрицателни емоции. 

Wabi-Sabi

Японският план "Wabi-Sabi" означава "намери красота в несъвършенствата, за да приемеш цикъла на живота и смъртта".

Pisanzapra

"Pisanzapra" е малайски термин, който се отнася до "времето, което ни е необходимо, за да се изяде един банан".

Kalpa

"Kalpa" е санскритска дума, която буквално означава: "преминаване на времето в голям, космополитен мащаб".

Tsundoku 

Думата е японска и предлага утеха на онези, които са склонни да трупат книги. Буквално "Tsundoku" означава "след като купите една книга, я оставете без да я четете в купчината с другите непрочетени книги". 

Boketto

Японците дори са измислили дума, която да описва действието, когато не се прави нищо. "Boketto" описва онова усещане и емоция, която изпитваме, когато сме се загледали в далечината, без да мислим за нищо конкретно. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II