Тв асоциация за скандала с Васил Иванов: Високите стандарти не са цензура

OFFNews 19 април 2017 в 20:09 16077 8

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО излезе със становище по скандала с твърденията на журналиста Васил Иванов за оказвана му цензура в Нова телевизия и последвалото спиране на негово тв участие в "Шоуто на Слави" по бТВ.

Според организацията медиите и медийните професионалисти трябва да се уважават повече, за да запази авторитетът на журналистическата професия.

"Налагането на високи стандарти в работата на журналистите, проверката на точността на информацията, изискванията за дискусия по методите за събиране на информация, не може да бъде приравнено с цензура – тема, която е изключително важна за обществото и медийния пазар", се казва в позицията на АБРО.

Според организацията професионализъм е спазването на взаимно уважение, честна конкуренция, въздържане от увреждане на доброто име на колегите и запазване на авторитета на журналистическата професия.

Ето и цялата позиция на АБРО по скандала:

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО вярва, че взаимоотношенията между медиите, както и между медиите и медийните професионалисти, работещи в тях, трябва да се характеризират с взаимно уважение и честна конкуренция, с цел запазване на авторитета на професията.

Дейността на членовете на асоциацията се ръководи от закона и Етичния кодекс на българските медии. Според Закона за радиото и телевизията доставчикът на медийни услуги в лицето на своя ръководен екип носи редакционната отговорност и упражнява ефективен контрол върху избора на съдържанието на програмата.

Първо и основно правило от Етичния кодекс е задължението за точност. Задължението цели предоставяне на обществото на точна и проверена информация, препятства преднамереното скриване или изопачаване на факти, вменява задължение за разграничаване на фактите от коментарите и предположенията. Етичният кодекс също ни задължава да проверяваме информацията преди нейното оповестяване, да се стремим да представяме разнообразни мнения и гледни точки. Считаме спазването на тези правила за основно изискване и стандарт на работа.

Отговорността, която медиите носят е не само пред закона, но и пред доверието на зрителите. Тази отговорност, гарантирана от вътрешните процедури и стандарти за проверка определя решенията на медиите и по отношение на съдържанието на програмата. Налагането на високи стандарти в работата на журналистите, проверката на точността на информацията, изискванията за дискусия по методите за събиране на информация, не може да бъде приравнено с цензура – тема, която е изключително важна за обществото и медийния пазар.

Медиите, членове на АБРО, са създали екипи от високо ценени журналисти, които са пример за смелост и упорство в търсенето на истината, на точната и проверена информация. Това са професионалисти с висок морал, будна съвест и критичност, които изграждат авторитета на професията. Медиите задават и спазват високи професионални стандарти за работа.

Част от този професионализъм е и спазването на взаимно уважение, честна конкуренция, въздържане от увреждане на доброто име на колегите и запазване на авторитета на журналистическата професия, към което АБРО призовава.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8018

8

Tresor

20.04 2017 в 16:29

И сам войнът е войн, как скочи само медията, а човекът е разследващ журналист на свободна практика, нервно честен, а водещите с такава лекота и усмивка ни лъжат всеки ден, та един детектор на лъжата ли ще им се опъне!!!

26179

5

ELPIDA

19.04 2017 в 21:22

АБРО,във Вашето изявление мирише на PR акция за г-жа Селарстарлетката.
Единственото, с което В.Иванов е нарушил колегиалната етика е това, че излъчи диалози между него и свои колеги, които страхливичко признаваха,че има цензура. Offnews не преразказаха историята с журналиста, а излъчиха пряко пресконференцията за да може всеки от нас да чуе автентичния разказ.
За какви високи стандарти се говори, за каква проверена информация?! В.Иванов представи доказана "...истина на точна и проверена информация. Това са професионалисти с висок морал, будна съвест и критичност..."
След като отговаря на критериите за достоверност, значи спирането на излъчване на материала е ЦЕНЗУРА !

12323

3

Стартерна Култура

19.04 2017 в 20:57

Ако бяха високи стандартите, щях да гледам телевизия. Знаете ли колко хора вече не гледат? А знаете ли защо? Защото телевизията служи единствено за промиване на мозъци. И даже в промиването сте пълна скръб. Високи стандарти...

17439

2

мнение от IP

19.04 2017 в 20:43

Това, което не ми харесва е, че изявлението е като тези на всички съсловни организации. Като почнеш от "пазенето на авторитета" на професията съдия и лекар и стигнеш до професията чси..когато има скандал